Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zima jako na houpačce: Orkán Xaver střídá inverze Varnia! Vánoce budou na blátě?

Po orkánu Xaver a hustém sněžení přichází oteplení. A jak bude na Vánoce? Meteorologové vydali první výhledy
Po orkánu Xaver a hustém sněžení přichází oteplení. A jak bude na Vánoce? Meteorologové vydali první výhledy  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: lvi, simao - 
9. prosince 2013
14:20

Orkán Xaver ničil, komplikoval dopravu a také přinášel ochlazení a sníh. Jenže meteorologové nyní říkají: Přichází Varnia. Inverze, která teploty na našich teploměrech opět zvedne. Znamená to oblačno, místy déšť, v nížinách po sněhu ani památky, zato na horách jasno. Naděje na bílé Vánoce se však postupně rozplývají. Budeme tedy na konci roku slavit na blátě?

Jednou tak, za chvíli naopak. Česko potrápil stejně jako značnou část střední a severní Evropy orkán Xaver, který za sebou zanechal po Evropě více jak 10 mrtvých a spoušť. A přinesl i vyloženě zimní podmínky - ledovku, desítky centimetrů sněhu a do toho ještě nepříjemně silný vítr. Jenže od neděle se k nám od západu přiblížilo teplejší západní proudění, které zapříčinilo především v nížinách oteplení. I to se ale změní. "Zatímco počátek nového týdne bude teplý a deštivý, od středy očekáváme inverzní charakter počasí - tj. v nížinách zataženo nízkou oblačností," řekla Blesk.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Jaro v zimě: Po Xaverovi přichází Varnia

Česko bude v následujících dnech pod vlivem tlakové výše Varnia, přicházejícího ze západu. Ta zapříčiní inverzi, v nížinách přinese mlhy, naopak jasno bude na horách. Přinese to i změny tlaku vzduchu. "Výrazné změny tlaku zaznamenají chronicky nemocní, starší občasné a meteosenzitivní občané - přinese bolení hlavy, horší spavost, bolesti zubů a jizev," uvádí meteorologžka Dagmar Honsová z Meteopressu. Především se ale oteplí, i když na vrácení zimní bundy zpátky do skříní to určitě nebude. Je to vidět již na začátku pracovního týdne: Počasí bude převážně deštivého rázu, a to i na horách.

Úterý 10.12. ... V úterý bude oblačno až zataženo, místy přeháňky. Noční teploty 5 až 1 °C, na severovýchodě -1 °C. Denní teploty 4 až 8 °C, na severovýchodě kolem 2 °C. Severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Středa 11.12. ... Ve středu bude jasno až polojasno. Noční teploty 3 až -1 °C. Denní teploty 2 až 6 °C. Jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Čtvrtek 12.12. ... Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, místy zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Noční teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 2 až 6 °C, v místech s nízkou oblačností kolem 0 °C. Proměnlivý vítr do 3 m/s.

Pátek 13.12. ... V pátek bude jasno až polojasno, místy zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Noční teploty -1 až -5 °C. Denní teploty 1 až 5 °C. Proměnlivý vítr do 3 m/s.

Sobota a neděle ... O víkendu bude jasno až polojasno, místy zataženo s nízkou oblačností a mlhavo. Noční teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 2 až 6 °C, v místech s nízkou oblačností kolem 0 °C. Proměnlivý vítr do 3 m/s.

Ledová past nachystaná na řidiče na Moravě

Postupné oteplování však nezasáhne naráz celou republiku. Český hydrometeorologický úřad vydal varování před ledovkou, která dnes v noci a v úterý ráno potrápí řidiče ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Povrchy tam jsou vlivem oteplení mokré, přes noc však teploty poklesnou pod nulu a vozovky budou opět namrzat. Meteorologové proto nabádají k opatrnosti nejen řidiče, ale i chodce. Náledí potrápilo během uplynulých dnů i Česko - kvůli tající sněhové pokrývce po hustém sněžení během bouře Xaver. Zatímco v nížinách již není po sněhu ani památky, na horách souvislá pokrývka zůstává. Špindlerův Mlýn hlásí 80 centimetrů, Lysá hora 54 a Šerák 41 centimetrů sněhu.

Výhled na Vánoce: Sníh, nebo déšť?

Na předvánoční odbobí od 16. do 22. prosince Honsová předpovídá: "V první polovině období zataženo nízkou oblačností a mlhavo, místy polojasno. Ojediněle mrznoucí mlhy nebo mrholení. Postupně přibývání frontální oblačnosti, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty 3 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +5°C, postupně -4 až 0 °C."

A jaké budou Vánoce? Meteorologové se zatím neshodují. "Podle globálních numerických modelů bude letošní Štědrý den chladnější než ten loňský, kdy v Praze bylo +12 °C - letos očekáváme na Štědrý den mrazivé ráno s teplotami až na -4 °C, v odpoledních maximech budou v nížinách teploty až kolem 4 °C, převládat bude oblačno, občas déšť nebo déšť se sněhem," říká meteoroložka Dagmar Honsová. "Úspěšnost předpovědi se pohybuje kolem 65%," dodává.

strnad86 ( 10. prosince 2013 10:43 )

Ahoj , už máte dárky na Vánoce? Portál www.AkceZ.cz Vám jako 1. v ČR vrátí peníze nejen za nákup v e-shopech, ale i za platbu pojištění či půjčku. Podívejte se!

marie60 ( 9. prosince 2013 17:28 )

Většinou víc mrzne v lednu a únoru. Nejvíc mě štve, když má být Jaro a ono chumelí a chumelí. Dagmar Honsová přebírá informace zas od jiných, tak bych na ni nenadávala. Jen si vzpomeňte jak rusáci ale i němci předpovídali na listopad pro Evropu velký krůt a bylo pomalu jak na Jaře. Jediní američané předpověděli pro Evropu horké a suché léto ale i mírnou zimu..což se v případě léta splnilo ale i ted´ tomu to nasvědčuje, že až moc velké mrazy nebudou.

hasmen ( 9. prosince 2013 15:53 )

meteoroložka Dagmar Honsová

strnad86 ( 9. prosince 2013 12:27 )

Ahoj , už máte dárky na Vánoce? Portál www.AkceZ.cz Vám jako 1. v ČR vrátí peníze nejen za nákup v e-shopech, ale i za platbu pojištění či půjčku. Podívejte se!

Zobrazit celou diskusi