Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

ONLINE ZPRAVODAJSTVÍ: Povodně v Česku

Jeseník nad Odrou: Potůček Luha se změnil v hrozivou řeku.
Jeseník nad Odrou: Potůček Luha se změnil v hrozivou řeku.  (Autor: Pavel Čempěl)
Autor: ČTK, rvs, mach, rys, iža, tch - 
25. června 2009
22:42

Česko zasáhla velká voda. Povodeň má na svědomí již jedenáct životů a škody byly předběžně vyčísleny na stovky milionů korun.

07:00 Povodně mají dvanáctou oběť. Na zdravotní komplikace podle ČTK zemřela žena z Jeseníku nad Odrou.

22:00 Jedenáctou obětí záplav je vodák, kterému se nepodařilo dostat z převráceného raftu ve Větřní na Českokrumlovsku. Po jeho těle se stále pátrá.

21:00 OSTRAVA: Druhý povodňový stupeň a pohotovost platí na čtyřech místech v povodí Odry. V Ostravě-Svinově se zvedla hladina Odry, ale řeka se nerozlila z břehů. Povodňová vlna postupuje směrem k Ostravě-Koblově, kde ale přes den hasiči vybudovali ochranou stěnu. Kulminace Odry v Ostravě se očekává během půlnoci.

16:45 JIHOČESKÝ KRAJ: Hladiny jihočeských řek nyní zvedají zvýšené odtoky z přehrad. Třetí povodňové stupně - ohrožení - platily dnes odpoledne na Blanici v Bavorově a na Malši v Roudném. Meteorologové následující dva dny stále očekávají srážky, ale mírnější.

16:30 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Záchranáři vyzývají takzvané 'povodňové turisty', aby nejezdili na zaplavená a povodněmi poničená místa. Podle jejich vyjádření je zdržování se v těchto oblastech nebezpečné a zbytečně komplikuje likvidaci škod.

Pohledy z letadla na zkázu Pohledy z letadla na zkázu | Foto Blesk - David Malík

16:25 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Situace v Jeseníku nad Odrou se postupně zlepšuje. Voda ustoupila natolik, že ulice jsou už průjezdné. Obec tak může rozvážet potraviny lidem, kteří odmítli evakuaci a zůstali ve svých domech.

15:59 JIHOČESKÝ KRAJ: Velká voda klesá pouze po centimetrech. Třetí stupeň povodňové aktivity stále platí v Roudné na řece Malši na Blanici v Bavorově a v Husinci pod Husineckou přehradou.

15:55 PRAHA: Magistrát také kvůli vydatným srážkám rozhodl o okamžitém uzavření lodi pro bezdomovce Hermes a loď bude v noci nebo v pátek ráno odtažena do smíchovského přístavu. Magistrát oslovil neziskové organizace, které by bezdomovce případně mohly převzít.

15:51 PRAHA: Velká voda míří na Prahu. Kvůli zvyšujícímu se průtoku na Vltavě se v pátek uzavřou vrata na pražské říčce Čertovka. Uzavřeny budou i náplavky a zastaví se lodní doprava před a za Prahou.

15:50 ODS uvolní ze stranické pokladny milion korun na odstraňování bezprostředních následků povodní. Finanční pomoc ve výši 100.000 korun přislíbila obětem povodní i KDU-ČSL. ČSSD a KSČM se chystají o finanční pomoci jednat.

Jeseník na Odrou: Jeden ze zbořených domů. Jeseník na Odrou: Jeden ze zbořených domů. | Marie Machková

15:40 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Na Novojičínsku se objevily náznaky rabování. Vedení města proto posílilo hlídky městské policie, které střeží opuštěné domy v okolních obcích.

15:36 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Na Novojičínsku opadává voda a část evakuovaných lidí se vrací do svých domovů. Někteří obyvatelé musí s návratem počkat na vyjádření statika.


Řádění povodně v Česku:

* 11 mrtvých

* Škody na infrastruktuře ve výši stovek milionů

* Několik lidí se stále pohřešuje

* Úseky silnic a železnic na Severní a Střední Moravě jsou neprůjezdné

* V postižených oblastech bude nasazeno až 1000 vojáků

* Na pomoc vyčlení vláda podle premiéra Fischera až 54 milionů korun


15:21: OLOMOUCKÝ KRAJ: Hasiči na Olomoucku přijali v souvislosti s povodněmi 95 tísňových volání. "Zachránili jsme 60 dospělých osob, deset dětí a několik zvířat," řekla mluvčí hasičů Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

15:02 České dráhy kvůli záplavám v oblasti střední Moravy uzavřely pět tratí. Vlaky nejezdí především na hlavním železničním tahu z Přerova do Ostravy. Kdy budou všechny tratě zprovozněny, není zatím jasné. Cestující by měli podle ČD raději odložit své cesty do postižených oblastí, konkrétně na Valašsko a Novojičínsko.

14:40 Ministerstvo pro místní rozvoj má pro obce a kraje postižené povodní připraveno 45 milionů korun. Dalších 54 milionů vyčlení vláda. Postižené kraje budou moci požádat ministerstvo financí o dotaci na řešení následků pohromy do sedmi dnů od skončení stavu nebezpečí.

Jeseník nad Odrou: Některé domy voda zcela zbořila. Jeseník nad Odrou: Některé domy voda zcela zbořila. | Marie Machková

14:25: OLOMOUCKÝ KRAJ: Na Přerovsku mezi obcemi Bělotín a Polom hrozí protržení hráze osmihektarového rybníka. Jeho hráz, původně širokou asi tři až čtyři metry, tekoucí voda na několika místech vymlela na 30 až 40 centimetrů. Pokud by hráz nevydržela, hrozí zatopení obce Polom s 300 obyvateli!

Krizová linka, na kterou mohou volat příbuzní lidí, žijících v oblastech zasažených povodní: 950 730 730

14:21 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Povodně už mají desátou oběť! Záchranáři našli mrtvého muže u řeky Grasmanky nedaleko Nového Jičína. Pravděpodobně šlo o bezdomovce. Několik lidí je ještě stále pohřešováno.

14:20 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Hladina řeky Odry v Bartošovicích na Novojičínsku dosáhla třetího povodňového stupně, tedy stav ohrožení. Bartošovicemi a okolními obcemi v současné době postupuje povodňová vlna. V těchto místech by mohly být zatopeny i některé objekty v blízkosti řeky

14:16 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Kvůli povodním zkolabovala vlaková doprava na Ostravsku. Nádraží jsou přeplněná převážně cizinci, kteří nemohou odjet domů nebo za prací. V Bohumíně stojí v dlouhé koloně desítky zejména mezinárodních vlaků do Polska, Slovenska a Ruska.

Mezinárodní vlaky směrem do Polska, Slovenska a do Moskvy měly už v osm hodin ráno zpoždění až 500 minut. Mezinárodní vlaky směrem do Polska, Slovenska a do Moskvy měly už v osm hodin ráno zpoždění až 500 minut. | Foto Blesk - Ivana Žáková

14:11 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Voda lehce opadává, policisté prohledávají opuštěné automobily, které povodeň zaklínila na různých místech Novojičínska. Je možné, že najdou další těla.


Mapa aktuálního stavu toků v Česku ZDE.


13:44 OLOMOUCKÝ KRAJ: U rozestavěné dálnice D1 na 307. kilometru se vytvořilo jezero, podmáčení by mohlo ohrozit levou podpěru dálničního mostu. Je zatopen podjezd D1 Bělotín a hasiči z něj odčerpávají vodu. Přívalové deště zde způsobily zanesení příkopů, vytrhání silničních žlabů, sesuvy svahů a krajnic. V kraji je ohroženo přibližně 20 km silnic. Všechny ostatní silnice první třídy jsou průjezdné.

13:39 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: V současnosti jsou uzavřené úseky silnic Hladké Životice - Kunín a Odry - Bělotín, které jsou pod vodou.

13:38 ZLÍNSKÝ KRAJ: Omezený je průjezd na silnici v úseku Bludovice, kde je vozovka po celém úseku podemletá a poškozená v celém profilu, chybí opěrné zdi a kaverny. Jsou zde poškozené mosty, utržená svodidla a zábradlí.

Krizová linka, na kterou mohou volat příbuzní lidí, žijících v oblastech zasažených povodní: 950 730 730

13:31 Současné záplavy na severní a střední Moravě způsobily podle odhadu Ředitelství silnic a dálnic na silnicích škody za stovky milionů korun.

13:11 ZLÍNSKÝ KRAJ: Již známe devátou oběť povodní. Stal se jí muž (+45) z Valašského Meziříčí. Poté, co přívalová vlna odnesla jeho auto, dostal infarkt. "Pacient upadl do bezvědomí a nedýchal. Záchranáři muže v kritickém stavu transportovali na ARO nemocnice ve Valašském Meziříčí, kde bohužel následkům srdečního selhání podlehl.

13:09 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Podle informací společnosti ČEZ byl dnes v 10 hodin vyhlášen kalamitní stav pro okres Nový Jičín. K dnešnímu poledni se tam podařilo opravit 80% všech poruch, způsobených povodní. V terénu podle informací ČEZu již od včerejška pracují maximální počty pracovníků poruchové služby a posílena byla rovněž dispečerská pracoviště. "Omlouváme se všem našim zákazníkům, kteří v tuto chvíli ještě nemají zajištěnu dodávku energie do svých domácností. Intenzivně pracujeme na odstranění důsledků, které napáchaly povodně," píše ve svém vyjádření ČEZ.

12:58 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Podle hydrometerologů se i během dneška dají na severu Moravy očekávat bouřky a přívalové deště. Napršet by mohlo až 40 milimetrů vody a hladiny řek by mohly ještě stoupnout.

Dům Romana Janečka a jeho těhotné manželky Vlaďky. Dům Romana Janečka a jeho těhotné manželky Vlaďky. | Marie Machková

12:44 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Na Ostravu se valí velká voda. Kulminace největší povodňově vlny se očekává mezi druhou a třetí hodinou odpoledne.

12:37 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Nejhorší situace zůstává v Jeseníku nad Odrou, který stále zůstává pod vodou. Hasiči společně s policií tam stále hledají pohřešované osoby. Poslední čísla hovoří o nejméně třech mrtvých v této obci.

12:34: Humanitární organizace ADRA, Člověk v tísni, Katolická charita a další začaly s náborem dobrovolníků pro pomoc v postiženýách oblastech.

12:30: Ministr dopravy Gustav Slanečka informoval, že vyčíslení škod na infrastruktuře není zatím možné odhadnout.

12:25: Ministryně Jurásková informovala, že krajské hygienické stanice zajišťují dodávky pitné vody do oblastí, postižených povodní.

Voda brala i auta. Voda brala i auta. | Marie Machková

12:23: Na pomoc povodní postiženým částem Moravy vyčlení vláda až 54 milionů korun. Na záchranných pracích se bude podílet až 1000 vojáků.

12:20: Jan Fischer informoval, že obětí povodní je již devět. Pět lidí se utopilo, čtyři se nedočkali lékařské péče. Několik dalších osob je dosud nezvěstných.

12:19: MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Na žádost hejtmana Moravskoslezského kraje bude podle vyjádření premiéra Jana Fischera v oblasti nasazena na likvidaci škod po povodních i armáda.

12:15: MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Část Nového Jičína a okolních obcí má problémy s dodávkami pitné vody, elektrické energie a plynu.

12:11: Premiér Fischer vyjádřil na zasedání Bezpečnostní rady státu hlubokou soustrast pozůstalým po obětech povodně. "V současné době se stav hladin řek a potoků stabilizuje," řekl Fischer.

12:07 JIHOČESKÝ KRAJ: Velká voda způsobila škody hlavně vodohospodářům, byly zatopeny některé čističky odpadních vod. V obci Bavorov byly zatopeny pole a tamní zemědělci přišli o úrodu.

12:04 ZLÍNSKÝ KRAJ: Hasiči v Hustopečích nad Bečvou pokračují v odčerpávání vody ze zatopených domů. Na místě jsou i zástupci pojišťoven, kteří se budou snažit odhadnout škody, které povodeň způsobila.

11:55 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Jedno z nejhůře postižených míst je Jeseník nad Odrou. Podařilo se nám pořídit letecké fotografie, které ukazují, že obec je takřka kompletně zaplavena vodou. V noci se v Jeseníku nad Ohří utopili dva muži (54 a 55), když zachraňovali svou matku (90).

Letecké záběry z Jeseníku nad Odrou Letecké záběry z Jeseníku nad Odrou | Foto pro Blesk - ZZS Ms kraje

11:31 JIHOMORAVSKÝ KRAJ: Hasiči likvidují následky řádění povodně na u Břeclavi a Hodonína. Na mnoha místech je třeba odčerpávat vodu ze zatopených objektů. Nyní již hladiny řek opadly a v kraji je relativní klid.

11:25 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Povodně způsobily na mnoha místech výluky vlaků. Vlaková nádraží na severní Moravě jsou přeplněná lidmi, převážně cizinci, kteří nemohou odjet na dovolenou nebo za prací.

11:20 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Obecní úřad v Jeseníku nad Odrou rozváží obyvatelům zdarma pitnou vodu, pečivo a hygienické potřeby.

Jeseník nad Odrou: Obecní úřad lidem zdarma rováží vodu, pečívo a hygienické potřeby. Jeseník nad Odrou: Obecní úřad lidem zdarma rováží vodu, pečívo a hygienické potřeby. | Marie Machková

11:15 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Podle pátrání helikoptéry je v Jeseníku nad Odrou pět domů zcela zbořených. Dá se předpokládat, že u dalších bude statika narušena natolik, že je bude nutné zbourat.

10:45 OLOMOUCKÝ KRAJ: Záchranáři našli již osmou oběť povodní. Stal se jí muž z Černotína na Hranicku, který byl pohřešován již od středečního večera. Údajně uklouzl a spadl do řeky.

Policie zřídila krizovou linku, na kterou mohou volat příbuzní lidí, žijících v oblastech zasažených povodní: 950 730 730

10:35 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Policie informovala o tom, že v Životicích u Nového Jičína byl nalezen utonulý muž. Jedná se již o sedmou oběť.


Tyto záběry byly natočeny 25. 6. ve Valašském Meziříčí.


Mapa aktuálního stavu toků v Česku ZDE.


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi