Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Prasečí chřipka v Česku: Nakažený je pilot z Prahy!

Zdobená rouška
Zdobená rouška  (Autor: AdamOnline)
Autor: ČTK, Iva Dvořáková - 
25. května 2009
14:53

AKTUALIZUJEME (17:43) Potvrzeno! Mexická (prasečí) chřipka dorazila do České republiky. Nakažený virem prasečí chřipky je pilot ČSA (29), který virus si přivezl z New Yorku.

Podle ČSA nepřišel pilot během cesty do styku s cestujícími a i ostatní členové posádky jsou v domácí karanténě Muž absolvoval vyšetření v pražské nemocnici Motole.

Muž podle lékařů neměl žádné ze známých příznaků. K lékaři přišel proto, že se několik dní zadýchával. Bral jen léky na běžnou chřipku. Jelikož jde o velmi informovaného pacienta, navštívil sám lékaře. Jeho nákazu potvrdily dva testy. Lékaři pacientovi nenasadili lék Tamiflu, který na prasečí chřipku zabírá. Hlavní hygienik to vysvětlil tím, že nakažení přišel v době, kdy by už lék nezabral. Ten se musí podat do 48 hodin od nákazy.

V domácí karanténě je rovněž devět lidí, se kterými muž přišel do kontaktu. Jsou to členové rodiny a kolegové z práce. Jeho nemoc probíhá bez komplikací a Vít předpokládá, že nemocný bude do týdne zdráv. "Za dva až tři dny uděláme nemocnému výtěr a zjistíme, jak na tom je," říká Michael Vít a dodává: "Zatím to vypadá, že vir dál nešířil."

Podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí prokázali lékaři za poslední měsíc prasečí chřipku u více než 12 400 lidí. Nová nemoc se objevila podle informací k neděli ve 45 státech světa. Ke stejnému datu zatím stála života 91 lidí. Běhěm neděle byla nemoc prokázaná ve 26 nových případech v zemích EU a Evropského hospodářského prostoru. V Česku bylo doposud vyšetřeno kvůli podezření na tuto nemoc zhruba sto lidí.

miriam ( 25. května 2009 17:02 )

"Lékaři pacientovy nenasadili lék Tamilu, který na prasečí chřipku zabírá. Hlavní hygienik to vysvětlil tím, že nakažení přišel v době..." Chyby snad ani komentovat netřeba.....

gogo ( 25. května 2009 15:51 )

Ve světě však o něj přestal být mimořádný zájem.. A vzhledem k tomu, že pacient byl propuštěn do domácího ošetřování, tak nám pandémie asi nehrozí ...

Zobrazit celou diskusi