Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Máte prasečí chřipku? Jděte s tím k obvoďákovi!

Laboratoře po celém světě mají pohotovost!
Laboratoře po celém světě mají pohotovost!  (Autor: AFP)
Autor: Michal Budík, brum - 
6. května 2009
05:09

Celou Evropu straší prasečí chřipka. Neplatí to asi jen o pracovnících infekčního oddělení brněnské fakultní nemocnice. Turistu, který se po měsíčním pobytu v Jižní Americe chtěl dát prohlédnout, protože trpěl bolestmi kloubů a zvýšenou teplotou, odmítli podle jeho slov přijmout.

Aniž by ho prohlédli! Přitom prasečí chřipka může být blízko. Reálné podezření na první případ mají už i na Slovensku!

„O víkendu jsem se vrátil z měsíčního pobytu v Jižní Americe,“ řekl Blesku Mirek H. (35) z Brna. „Přibližně týden už jsem měl zvýšenou teplotu doprovázenou bolestmi kloubů. Cítil jsem se opravdu pod psa,“ popsal. Chtěl se proto telefonicky objednat na prohlídku na infekčním oddělení brněnské fakultní nemocnice.

„Popsal jsem své potíže a zdůraznil, že jsem si je přivezl ze zahraničí. Paní na telefonu řekla, že toho mají moc a ať se jdu nejprve ukázat své praktické lékařce,“ postěžoval si Mirek H.

Podivoval se, že ho bez vyšetření poslali k obvodnímu lékaři do čekárny plné desítek lidí. „V době prasečí chřipky! Aniž by tušili, co jsem si z Jižní Ameriky přivezl,“ dodal.

Když se o případ začal zajímat Blesk, bylo vše náhle jinak... „Žádný výrazný nárůst počtu pacientů nebo zájemců o vyšetření naše infekční oddělení nezaznamenalo,“ prohlásila mluvčí FN Brno Anna Nesvadbová. Podotkla, že podobný případ už by se neměl opakovat.

Brněnské infekční oddělení zavedlo v úterý kvůli prasečí chřipce mimořádná opatření. „Nově je například vyčleněn separátní pokoj pro případného prvního pacienta s tímto onemocněním,“ upřesnila mluvčí. A s čím mohou počítat ti, kdo by se chtěli objednat na vyšetření telefonicky? „Vždycky je lepší přijít se rovnou ukázat,“ konstatovala Nesvadbová. „A když telefonovat, tak s lékařem,“ zdůraznila.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi