Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tajfun Mangkhut zasáhl Čínu silným deštěm. Zavřít muselo i doupě neřesti

Autor: peb, ČTK - 
17. září 2018
08:20

Tajfun Mangkhut v pondělí na jihu Číny přinesl další silné lijáky. Živel udeřil v zemi v neděli poté, co si předtím na Filipínách vyžádal desítky mrtvých. Aktuálně se pohybuje západním směrem a podle čínských meteorologů zeslábl na tropickou bouři. V provincii Kuang-tung si tajfun v neděli vyžádal evakuaci 2,4 milionu lidí a dva lidské životy. V pondělí Mangkhut zasáhne další tři čínské provincie. Mangkhut je letos nejsilnější bouří v oblasti.

V Hongkongu, kterým se bouře také prohnala, už začali s úklidem. Filipíny hlásí rozsáhlé zemědělské škody, informovala agentura Reuters.

Agentura Nová Čína uvedla, že úřady zprovoznily 18 327 nouzových přístřešků a nechaly z bezpečnostních důvodů uzavřít 632 památek a téměř 30 tisíc stavenišť. 

Evakuace 2,4 milionu lidí

Tajfun na čínskou pevninu dorazil v neděli odpoledne místního času (dopoledne českého času) v oblasti města Tchaj-šan, provázel ho vichr o rychlosti 162 kilometrů v hodině. Vítr zvedl třímetrové vlny.

Na 2,4 milionu lidí ze sedmi měst v provincii Kuang-tung bylo evakuováno, do přístavů se muselo vrátit 50 tisíc lodí. Kasina v čínské správní oblasti Macao, která je známá jako ráj hráčů, poprvé zůstala zavřená. Život v Hongkongu, jenž patří mezi největší finanční centra na světě, se podle agentur prakticky zastavil.

V pondělí už ale podle agentury Reuters tamní finanční trhy a firmy fungují normálně. V Hongkongu již také začal úklid ulic posetých troskami, včetně zřícených lešení. V ulicích leží také vyvrácené stromy. Kvůli náporům větru se v řadě budov vysypala okna. Části Hongkongu a Macaa byly zatopeny, hlášeni jsou zranění, ale žádní mrtví.

Tajfun překřtili na krále bouří

V Číně byly před příchodem tajfunu, nazvaného místními médii král bouří, uzavřeny přístavy, rafinérie a velké průmyslové podniky. Do některých míst byly z preventivních důvodů omezeny dodávky proudu. Podle Reuters panují obavy, zda nebude ohrožena výroba cukru v provincii Kuang-tung, odkud pochází desetina čínské produkce této komodity. Agentura AP uvedla, že byl přerušen provoz rychlovlaků i některých běžných vlaků mezi provinciemi Kuang-tung a Chaj-nan.

Na Filipínách si Mangkhut podle místní policie vyžádal životy 64 lidí, další se pohřešují. Filipíny hlásí také rozsáhlé zemědělské ztráty. Ministerstvo zemědělství odhadlo škody na úrodě především rýže a rovněž kukuřice na 92 milionů dolarů (přes dvě miliardy korun).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi