Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Krvavý tajfun zabil na Filipínách nejméně 64 lidí, mezi nimi nemluvně. Teď zamířil na Čínu

Autor: peb, ČTK - 
16. září 2018
16:37

Nejméně 64 lidí zabil na Filipínách mohutný tajfun Mangkhut, který se v sobotu přehnal přes sever souostroví. S odvoláním na informace filipínské policie to uvedla agentura AP. Dalších 45 osob se podle AP pohřešuje, zraněno bylo 33 lidí. Ostatní zdroje zatím uvádějí bilanci nižší, zhruba 50 mrtvých. Většinu obětí si vyžádaly sesuvy půdy v horských oblastech. Vzhledem k tomu, že řada silnic je neprůjezdná a na mnoha místech nefunguje telefonické spojení, nejsou veškeré dopady živlu ještě známy.

Podle zpravodajského serveru BBC News a agentury AFP zahynulo na 50 osob, agentura Reuters píše, že počet obětí by mohl dosáhnout nejméně 50. Podle agentury DPA se filipínské úřady obávají, že počet obětí by se mohl vyšplhat až ke stovce, protože na severu země sesuv půdy zavalil dům obývaný důlními dělníky. Nacházelo se v něm nejméně 40 lidí, uvedl starosta města Itogon.

Dnes tajfun udeřil na čínskou pevninu a pustoší oblasti v provincii Kuang-tung, Hongkongu a Macau. Více než 100000 osob na Filipínách nalezlo útočiště v evakuačních centrech, napsal server BBC News.

V zemědělské provincii Cagayan na hlavním ostrově Luzon existují obavy z rozsáhlých škod na úrodě. Poradce prezidenta Francis Tolentino prohlásil, že podle odhadů se před příchodem bouře podařilo sklidit jen pětinu úrody, což vážně ohrožuje zásoby rýže a kukuřice. Postižené oblasti si z letadla prohlédl filipínský prezident Rodrigo Duterte, podle kterého následky tajfunu nejsou tak strašné, jak se čekalo.

Mangkhut udeřil na filipínskou pevninu u města Baggao na severovýchodním okraji ostrova Luzon v sobotu kolem 1:40 místního času (v pátečních 19:40 SELČ) a o 20 hodin později Filipíny opustil.

Původně byl Mangkhut označovaný za supertajfun vzhledem k mohutnému vichru, který před příchodem bouře na filipínskou pevninu dosahoval v nárazech až 330 kilometrů v hodině. Kvůli bouři bylo na Filipínách zrušeno 150 letů, z toho třetina mezinárodních, zastavena byla námořní doprava.

BBC připomíná, že tajfuny jsou na Filipínách časté, nicméně síla Mangkhutu vyvolává v lidech vzpomínky na tajfun Haiyan, který v roce 2013 připravil o život více než 7000 lidí. Šlo o nejsilnější bouři, jakou v historii měření na Filipínách zaznamenali. Od té doby se ale zlepšily evakuační a záchranné plány.

Zobrazit celou diskusi