Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čína postaví největší krytý skiareál na světě. Před olympiádou chce naučit obyvatele lyžovat

Autor: peb - 
15. září 2018
13:20

Firma Majid Al Futtaim ohlásila, že se bude podílet na stavbě největšího krytého ski-areálu na světě. Projekt s názvem „Wintastar Shanghai“ bude měřit 90 000 čtverečních metrů a bude vystavěn v Číně. Informovala o tom CNN.

Celý snowpark se bude skládat ze tří sjezdovek, přičemž jedna z nich má splňovat standardy pro olympijský tréning. Pro nelyžaře bude v areálu k dispozici 25 „nesněhových“ aktivit. 

Projekt je součástí příprav na Zimní olympijské hry v roce 2022, které má Čína poprvé v historii hostit. Zimní sporty ale nemají v této zemi zrovna tradici, například lyžování vyzkoušelo alespoň jednou v životě jen 12,1 milionů Číňanů. To je méně než jedno procento z celkové tamní populace

Čínská vláda tak investuje do „zimní infrastruktury“: dává dotace do škol, plánuje výstavbu 600 kluzišť a povzbuzuje soukromý sektor. Stát chce do roku 2022 zapojit do zimních sportů 300 milionů svých občanů.

Předpokládané datum dokončení ski areálu v Šanghaji zatím nebylo zveřejněno. Resort bude prvním počinem firmy Maji Al Futtaim v oblasti zábavy mimo Střední východ a severní Afriku. Dubajská společnost stojí za jedním z dosavadně největších indoor snowparků Ski Dubai. Ten v roce 2017 dostal ocenění „Nejlepší indoor ski resort“. Projekt povede firma KOP-limited se sídlem v Singapuru. 

Zobrazit celou diskusi