Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řádění živlů: Při tropické bouři Gordon zemřelo dítě, tajfun Jebi zabil devět Japonců

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
5. září 2018
11:21

Tajfun Jebi si v Japonsku vyžádal už devět mrtvých. Informovaly o tom dnes tiskové agentury. V úterý úřady hovořily o šesti obětech. Více než 340 lidí bylo při nejsilnější bouři v zemi za posledních 25 let zraněno. Zhruba 1,3 milionu domácností se ocitlo bez elektřiny a více než milion lidí muselo být ze svých domovů evakuováno.

Tajfun, který přinesl silné srážky, je poslední z řady bouří, které letos v létě zasáhly Japonsko. Zhruba 3000 lidí muselo noc na dnešek strávit na mezinárodním letišti Kansai v západní provincii Ósaka.

Tisíce lidí nocovaly na letišti

Letiště je zbudováno na umělém ostrově a bylo částečně zaplaveno. I dnes zůstává letiště uzavřeno; zrušeno bylo 162 letů. Letiště by se přitom mohlo znovuotevření dočkat během několika dnů až jednoho týdne, informoval deník Jomiuri šimbun.

Do mostu, který spojuje letiště s pevninou, narazil v úterý kvůli silnému větru námořní tanker a poškodil ho. Tanker byl prázdný, takže další škody nevznikly a také 11 lidí na palubě vyvázlo bez zranění.

Poslední tajfun v sezóně

Jedenadvacátý tajfun této sezony poničil také mnoho domů a narušil železniční dopravu. Střecha železničního nádraží ve městě Kjóto nápor větru nevydržela a utrhla se. Uprostřed víru dosahuje vítr rychlosti až 216 kilometrů za hodinu.

Japonský premiér Šinzó Abe varoval obyvatele před tajfunem s dostatečným předstihem a vyzval je, aby přistoupili k evakuaci, než živel dorazí k ostrovům. Japonská meteorologická stanice uvedla, že tajfun můžou doprovázet sesuvy půdy, vysoký příliv, bouřky a tornáda.

Varování úřadů

Ve městě Nišinomija způsobil výpadek proudu ohromný požár, při němž se kvůli zkratu vznítilo přes 100 aut. Dálnice vedoucí kolem pobřeží bičují obrovské vlny, které převracejí vozy a zaplavují cesty. Úřady upozornily Japonce, že vítr dosahuje takové síly, že mu jejich tradiční dřevěné domy nebudou schopny odolat a bude pro ně lepší své domovy urychleně opustit.

V zemi byly uzavřeny všechny školy, stejně jako většina pracovních firem. Hlavnímu městu Tokio se střed tajfunu vyhne, ale i zde by se měli lidé připravit na vydatný déšť a silný vítr. Japonsko je v současnosti na konci každoročního období tajfunů a s nepřízní počasí se potýká již od července, kdy vražedné vlny veder střídaly ničivé bouře a záplavy, které si vyžádaly kolem 200 obětí.

Tajfun Jebi - jehož název znamená v korejštině vlaštovka - udeřil na pevninu na nejmenším z hlavních japonských ostrovů Šikoku v úterý kolem poledne místního času (05:00 SELČ). O několik hodin později se prohnal kolem západního pobřeží největšího japonského ostrova Honšú a zamířil dál na sever.

Při tropické bouři v USA zahynulo dítě

Zatímco v Japonsku řádí tajfun Jebi, na jižní pobřeží Spojených států dorazila tropická bouře Gordon. Udeřila na hranici států Alabama a Mississippi. Živel si vyžádal jednu oběť. Úřady oznámily, že ve městě Pensacola při pádu stromu na karavan zemřelo dítě.

Bouře způsobila výpadky proudu a přes 20 tisíc lidí skončilo bez elektřiny. „Očekáváme další výpadky proudu, každou minutu dostáváme hlášení o tom, že vyvrácené stromy dopadly na vedení a shodily dráty,“ uvedl meteorolog Michael Guy.

Rychlost větru se blížila hurikánu

Vítr dosahuje rychlosti 112 kilometrů za hodinu a z pobřeží se přesunuje do středu Mississippi, meteorologové se báli, že by bouře mohla zesílit na hurikán a dosáhnout síly až 119 kilometrů za hodinu. „Jakákoli tropická bouře má potenciál zesílit na hurikán, i když se nad teplými vodami bude pohybovat jen den či dva,“ varoval meteorolog serveru AccuWeather Alex Sosnowski. Naštěstí k tomu zatím nedošlo.

Národní středisko pro hurikány (NHC) předpokládá, že bouře rychle zeslábne, varují však, že by mohla způsobit bleskové povodně nebo mohutné pobřežní vlny. V pohotovosti jsou kromě obyvatel Alabamy a Mississippi i lidé z Louisiany, i jich by se případné záplavy mohly týkat.

Letecké společnosti Delta, Southwest a Frontier vyzvaly lidi, aby sledovali informace o odletech a příletech, varovaly, že některé lety mohou být opožděné, případně kvůli větru úplně zrušené.

Zobrazit celou diskusi