Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Traviče Skripala pomohla Britům odhalit tajná zbraň. Experti s unikátní pamětí

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
29. srpna 2018
20:50

V Británii pokračuje vyšetřování otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala (67). V čele týmu vyšetřovatelů stojí tajná zbraň Metropolitní policie, dva tzv. super vyhledávači. Jde o specialisty, kteří mají až neuvěřitelnou schopnost zapamatovat si obličeje. Policisté prošli přes pět tisíc hodin dlouhé záznamy z bezpečnostních kamer a podle všeho se jim podařilo identifikovat ruské nájemné vrahy, kteří měli letos v březnu úřadovat v britském Salisbury, napsal deník Daily Mail.

Skripala a jeho dceru Juliji našli v bezvědomí na lavičce v parku. Testy ukázaly, že byli otráveni nervovým toxinem novičok, který byl pravděpodobně vyroben v Sovětském svazu. Britská vláda z činu obvinila Kreml, ten ale vinu popírá. Skripalova otrava vyvolala diplomatické napětí, Británie a její spojenci na to konto vyhostili ruské diplomaty.

Julia Skripalová se svým otcem Sergejem. Julia Skripalová se svým otcem Sergejem. | Dailymail

Během vyšetřování si policisté přizvali na pomoc také dva členy týmu vyhledávačů, tato jednotka se již mnohokrát osvědčila při pátrání po zločincích. Díky nim se policii podařilo identifikovat také vraha čtrnáctileté Alice Grossové, která byla zavražděna v roce 2014. Do pátrání po jejím vrahovi bylo zapojeno přes 600 policistů. Jednalo se o jeden z největších případů v Británii.

Schopnost, která se nedá naučit ani koupit

„Nepochybuji, že ve Skripalovu případu sehráli klíčovou roli. Mají speciální schopnost, kterou si nemůžete nikde koupit, ani se ji naučit. Jsou schopni zapamatovat si tvář člověka, jeho rysy. Stačí jim obrázek nebo nahrávka, jejich rozpoznávací schopnosti neošálí ani žádné převleky,“ promluvil o vyhledávačích bývalý policejní šéf a zakladatel jejich prvního zvláštního týmu Mick Neville.

Identifikace pachatelů

V rámci Skripalovy otravy našli dva podezřelé Rusy, kteří za útokem stojí. Podařilo se jim je objevit na záznamech ze Salisbury a letiště Heathrow. Muži se pohybovali po parku v Salisbury, kde později byli Skripalovi nalezeni. V parku po nich zbyla lahvička s novičokem, kterým se následně otrávili dva Briti. Další stopy Rusů vedly na letiště, odkud odletěli zpátky do Ruska.

Britské úřady oznámily, že vyzvou ruskou vládou, aby jim muže vydala. Nicméně z předchozích zkušeností s kauzou zavražděného agenta Alexandra Litviněnka předpokládají, že Rusko jejich žádost odmítne. Vyšetřovatelé pracují s teorií, že útoku na Skripala se účastnilo šest lidí, včetně jedné ženy. Jejich verzi potvrzuje i to, že toxin byl nalezen v parfémovém flakonku.

Novičok v Británii zabíjel

Pět lidí, včetně Skripalových, po kontaktu s novičokem skončilo v salisburské nemocnici. Kromě agenta a jeho dcery jimi byli seržant Nick Bailey, který jako první zasahoval na místě, kde Skripalovi upadli do bezvědomí. Dále pak Charlie Rowley a Dawn Sturgessová (†44), kteří v parku našli lahvičku se zbytkem jedu. Zatímco žena v nemocnici zemřela, její partner se zotavil. 

Rovněž Spojené státy dospěly k závěru, že nervově paralytický jed proti ruskému agentovi Skripalovi použilo Rusko, odkázaly na zákon o kontrole a likvidaci chemických a biologických zbraní. O tom, jaké konkrétní důkazy Američany přesvědčily, se v prohlášení ministerstva zahraničí nemluví.

„Po použití nervové látky novičok v pokusu o vraždu britského občana Sergeje Skripala a jeho dcery Julije Skripalové Spojené státy 6. srpna dospěly k závěru... že vláda Ruské federace použila chemické nebo biologické zbraně v rozporu s mezinárodním právem,“ uvádí se v prohlášení. USA se proto rozhodly na Rusko uvalit sankce, ty v platnost vstoupily minulý týden. Britové krok Washingtonu uvítali.

Video  První rozhovor Julie Skripalové po otravě: Léčba byla pomalá, bolestivá  - Reuters
Video se připravuje ...

salto ( 30. srpna 2018 10:38 )

Já ho posichru vozím už léta v autolékarničce

fotrpjotr ( 30. srpna 2018 09:27 )

Prý je zachránilo,že měli před použitím údajného novičoku protijed.

priserka ( 30. srpna 2018 06:18 )

A teď tu o Červené Karkulce

asijo ( 30. srpna 2018 05:20 )

Měli a pravděpodobně.

Zobrazit celou diskusi