Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Putin v kamionu otevřel 19kilometrový most mezi Ruskem a Krymem

Autor: ČTK, zzu - 
15. května 2018
15:48

S velkou slávou byl v úterý uveden do provozu most přes Kerčský průliv spojující Krym anektovaný Ruskem s ruskou pevninou. Nemohl u toho chybět ruský prezident Vladimir Putin, v čele konvoje s těžkou technikou v rudých barvách vedl jízdu přes most. Moskva si od komunikace slibuje nejen několikanásobně vyšší příliv turistů na zabraný poloostrov, ale hlavně lepší zásobování Krymu a rozšíření jeho hospodářských kapacit. První most přes průliv přitom začal stavět za 2. světové války Hitler.

Po násilném obsazení ukrajinského poloostrova v roce 2014 zavládl mezi ruskojazyčnými obyvateli Krymu velký optimismus, který ale postupně ochladl v důsledku problémů s nedostatkem elektřiny, surovin a vody.

Provoz Krymského mostu zahájil slavnostní jízdou ruský prezident Vladimir Putin. Provoz Krymského mostu zahájil slavnostní jízdou ruský prezident Vladimir Putin. | Reuters

Cesta směřující na sever na Ukrajinu zůstala zavřená a poloostrov se potýkal s velkými dopravními problémy. Spojení s ruskou pevninou obstarávaly trajekty, jejichž provoz často vázl vinou nepříznivého počasí.

Krymský most slavnostně otevíral Putin:

„Je to symbolické. Nebýt prezidenta, most by nestál,“ usoudil reportér zpravodajské televize Rossija 24, když Putin přijížděl k podiu. „Most se dostává do provozu o půl roku dříve oproti plánu,“ zdůraznila stanice. Podle kontraktu měl stavitel automobilovou část mostu odevzdat až v prosinci, ale stavbaři „to zvládli za 816 dnů“, dodala.

Po přejezdu mostu pronesl Putin řeč ke shromážděným lidem, z nichž valnou většinu tvořili stavaři. Prezident dnešní den označil za „historický moment“. Nechal se slyšet, že lidé o spojnici mezi Krymem a Ruskem snili už za dob carského Ruska, „ale toho zázraku jsme dosáhli až dnes, a to jen díky vaší práci a za to vám patří obrovské díky“. Putin následně poděkoval všem, kteří se podíleli na realizaci projektu.

Vybudování mostu se pro Kreml stalo prioritou a v Rusku bylo označováno za stavbu století. Začalo v únoru 2016, stavba podle oficiálních údajů po dokončení přijde celkem na 228 miliard rublů (téměř 80 miliard korun).

Má tam projet 40 tisíc aut denně

Most, který je v Rusku největší, je dlouhý 19 kilometrů. Začíná na Tamaňském poloostrově v ruském Krasnodarském kraji a přes ostrov Tuzla směřuje na západ přes Kerčský průliv na krymský Kerčský poloostrov. Projektovaná propustnost je 40 tisíc automobilů během 24 hodin. Vlakových souprav má přes most projet až 47 denně.

Automobilový provoz na mostě začne ve středu ráno. Tonáž automobilů je zatím omezena 3,5 tunami, řidiči kamionů tak zatím mají smůlu, železniční trať bude dokončena příští rok.

Poprvé tu začal stavět most Hitler

Jako první se rozhodl postavit most přes průliv už v roce 1903 poslední ruský car Mikuláš II., jeho plány ale zhatily rusko-japonská a první světová válka.

Most zde začali stavět až v roce 1943 nacisté, kteří však stihli dokončit zhruba jednu třetinu a před svým odchodem ho kvůli blížící se Rudé armádě vyhodili do povětří. Po osvobození Krymu v roce 1944 Sovětský svaz vybudoval přes průliv 4,5 kilometru dlouhý železniční most. Už následující zimu ho ale plovoucí kry vážně poškodily. Předtím se přes most do Moskvy vracela sovětská delegace z historické jaltské konference.

Za sovětské éry se úřady odhodlaly jen k vyčištění průlivu od zbytků mostní konstrukce a přepravu mezi Krymem a ruským Krasnodarským krajem zajišťoval trajekt. Nedostatek financí v 80. letech zastavil i toto provizorium, které bylo obnoveno až v roce 2004.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Antonin Blaha ( 16. května 2018 06:12 )

 Janadruhou degenerativni projevy na Vasem mozecku podle reakce postupuji rychleji nez jsem predpokladal😂😂😂😂

Antonin Blaha ( 15. května 2018 21:57 )

 Janadruhou nebo mohl rict Vam aspon by jste se svezl v poradnem nakladaku po poradnem moste s opravdovym presidentem i kdyz s Vasi retardaci by jste to stejne nevnimal😂😂😂

cocumysvole ( 15. května 2018 17:22 )

modern: Tohle může prohlásit akorát zatvrzelej antirusák. Tanky může přepravit letecky. Putin není žádnej blbec.

Pavel Moj ( 15. května 2018 16:50 )

Postrádám rudou barvu kamionu, pan redaktor je asi barvoslepej,vidí jen rudě.

pupicek001 ( 15. května 2018 16:06 )

To me napadlo jako prvni, jak most obsadi kolony tanku.

Zobrazit celou diskusi