Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Merkelová a Trump se naježili z Putinovy chlouby. Ožijí závody ve zbrojení?

Autor: ČTK, nkov - 
2. března 2018
15:50

Znepokojení nad projevem ruského prezidenta Vladimira Putina, který se pochlubil širokým rejstříkem nových strategických zbraní, vyjádřili v telefonickém rozhovoru americký prezident Donald Trump a německá kancléřka Angela Merkelová. NATO označila Putinovy výroky za nepřijatelné. Podle amerických komentátorů nové zbraně však nic nemění na globální rovnováze sil.

„Kancléřka a prezident jsou znepokojeni aktuálními poznámkami ruského prezidenta Putina o vývoji zbraní a jejich negativním dopadem na mezinárodní úsilí o kontrolu zbraní,“ uvedl mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

Kabinet v Berlíně podle mluvčího znepokojuje „celkové chování Ruska v bezpečnostní politice“ včetně anexe Krymu, hrozeb sousedním státům a podkopávání smluv o kontrole zbrojení. „Zvláštní starost nám přidělává nasazení ruských zbraňových systémů v Sýrii,“ dodal Seibert.

Putin: Nikdo na světě takové rakety nemá

Putin ve čtvrtek oznámil, že ruská armáda koncem loňského roku úspěšně vyzkoušela nový typ balistické rakety na jaderný pohon. Raketa má neomezený dolet a její letová dráha je nepředvídatelná. „Nikdo ve světě takové rakety nemá,“ zdůraznil ruský prezident.

Části Putinova čtvrtečního projevu dnes za nepřijatelné označila také mluvčí Severoatlantické aliance Oana Lungescuová. Nepomáhají podle ní snahám o snížení napětí. „Nechceme novou studenou válku ani nové závody ve zbrojení,“ řekla mluvčí a znovu zdůraznila, že raketový systém NATO v Evropě není namířen proti Rusku.

Neviditelné rakety a podvodní drony

Američtí analytici se v komentářích k Putinovu projevu shodují, že ruská prohlášení o vývoji nových strategických zbraní pravděpodobně nezmění globální rovnováhu sil, ale mohou vyvolat nové kolo závodů ve zbrojení. Moskva v pátek znovu oznámila, že nová ruská výzbroj má ve světě udržet jadernou paritu.

Kremelský šéf ve čtvrtečním poselství představil poslancům ruského parlamentu nové typy výzbroje včetně „neviditelných“ strategických raket na jaderný pohon, podmořských dronů nebo laserových zbraní. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov dnes prohlásil, že demonstrace nové výzbroje má zajistit globální jadernou rovnováhu, a tím přispět k upevnění stability a míru ve světě. Na žádnou konkrétní zemi prý nové ruské zbraně nemíří.

Ruské rakety měly i před Putinovým prohlášením dostatečnou sílu, aby mohly Spojené státy zničit, upozorňují podle AP politologové v USA. Americká doktrína je navíc založena na schopnosti masivního jaderného protiúderu, nikoli na vytvoření neproniknutelného obranného štítu. Nebezpečí vývoje nových ruských zbraní spočívá spíš v tom, že může zahájit novou etapu závodů ve zbrojení.

Prezident Donald Trump už rozhodl o uvolnění stovek miliard dolarů na modernizaci a rozšíření amerického jaderného arzenálu a Putinův projev na tom nic nemění, uvedla AP. Pentagon už dřív upozornil na to, že Moskva vyvíjí podmořské drony strategického dosahu a nadzvukové rakety. Na stejných zbraních se pracuje i v USA a Číně. Projekt raket s jaderným pohonem vědci v USA rozpracovali už v 60. letech minulého století, ale vývoj byl tehdy zastaven.

USA se obávají evropského konfliktu

Ruští komentátoři dnes s překvapením konstatují, že zprávy o Putinově projevu, který ruské politické špičky označují za epochální, se nedostaly na první stránky západních novin. Pentagon vydal prohlášení, že ho informace o nových zbraních nepřekvapila, mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauertová připisuje Putinův militaristický projev blížícím se prezidentským volbám v Rusku.

Americká vláda se podle AP spíš obává, že ruští politici se v nynější atmosféře mohou dopustit chybných kalkulací, které by mohly vyvolat hrozbu konfliktu v Evropě. Rusko pak prý může použít jaderné zbraně menší síly v omezeném konvenčním konfliktu v přesvědčení, že tím přinutí USA a NATO k ústupu.

dragondra ( 4. března 2018 18:45 )

Já se naježil po ránu,když jsem uviděl na pc ksicht mama Merkel.

Antonin Blaha ( 2. března 2018 21:52 )

 Z ceho by se jezily?Dival jsem se na cely prenos a jasne bylo receno ze jsou to zbrane obranneho charakteru ktere budou chranit Rusko a jeho spojence ,tecka nic vic nic min,Zapad se cpe do Ruska a ne obracene.Byl to zdvizeny prst

dinqous ( 2. března 2018 17:39 )

Ruský lid je o žebrotě a Kuna jim o volbách slibuje lepší časy.

dinqous ( 2. března 2018 17:37 )

Putin vypadá jak kuna.

Deneček ( 2. března 2018 16:46 )

Nevím čemu se ušáci diví,když se přibližují pořád blíž a blíž k ruským hranicím,ať se stáhnou na svůj kontinent a bude tu klid.

Zobrazit celou diskusi