Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Putin za den získal 200 000 podpisů pro kandidaturu. Usiluje o 4. mandát

Autor: ČTK, mah - 
14. ledna 2018
22:14

Čtvrtou kandidaturu Vladimira Putina na prezidenta podpořilo během neděle podpisem 200 tisíc Rusů. Putin totiž oficiálně kandiduje jako nezávislý. Jeho tým již dříve oznámil, že má přes půl milionu podpisů. K registraci kandidatury jich přitom ruskému prezidentovi stačilo 300 tisíc.

Dosavadní prezident, který usiluje o svůj už čtvrtý mandát, oficiálně kandiduje jako nezávislý. Jeho kampaň ale mohutně podporuje Jednotné Rusko a podporu mu rovněž vyhlásila menší parlamentní strana Spravedlivé Rusko. Preference si kremelský šéf podle průzkumů trvale udržuje nad hranicí 80 procent.

Nových 200.000 podpisů, které se podle Interfaxu podařilo dnes shromáždit, Putin fakticky už nepotřebuje. „Lidem, kteří chtějí podpořit svého kandidáta, ale nelze říct, že jejich hlas už není zapotřebí,“ řekl novinářům tajemník Jednotného Ruska Andrej Turčak. Strana prý dnes organizovala sběr podpisů ve svých 85 odbočkách.

Kromě nutného počtu podpisů ruské zákony stanoví i maximální hranici finančních prostředků, získaných od veřejnosti na volební kampaň. Limitu 400 milionů rublů (150 milionů korun) se Putinově štábu podařilo dosáhnout během deseti dnů.

Zobrazit celou diskusi