Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mám raději Pussy Riot než Putina a Zemana nevolím, vyvrací kritiku kontroverzní Pirát

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
8. ledna 2018
06:30

Neuspěl ve volbě pirátských místopředsedů a táhne se s ním nálepka ruského sympatizanta. Před dvěma lety se totiž zúčastnil několika akcí pořádaných proruskými spolky. Giuseppe Maiello ale tvrdí, že fandí Pussy Riot, situaci na Ukrajině bere vážně a prezidenta Zemana volit nebude. Prozradil to v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Celý rozhovor najdete ve videu.

Vy si s sebou nesete takovou nelichotivou nálepku. Přibližte, kde a jak to vzniklo...

Ta horká fáze vznikla asi měsíc před volbami, kdy Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty mě žádal o přátelství na Facebooku a já ho nepřijal. Asi za dvě hodiny poté spustil tuto kampaň proti mně. On má mnoho lidí, kteří ho sledují, tak se od něj rozšířila. Já jsem se nebránil, to se děje třeba v podnikání. Vy se nemůžete bránit.

Nicméně na té akci jste skutečně byl...

Jo jo. Byl jsem na spoustě akcí, včetně této. Ty čtyři akce, které mi vyčítají... Já učím teorii komunikace a když dostanete pozvánky od kohokoliv, vždy jsem se ptal Pirátské strany. Nechal jsem se doprovodit někým, kdo je výše postavený než já. Od roku 2016 jsem pak byl garantem obrany a zdá se mi směšné, že když jdu na debatu, kde sedí komunista, proč bych nemohl říci pirátské stanovisko. Ta kampaň byla udělána: On byl na debatě s komunistou. A co jako? Neřekl jsem, že s ním souhlasím.

Vám je kvůli tomu nicméně vyčítán prokremelský postoj. Jaké jsou Vaše názory na Rusko, na Vladimira Putina?

Rusko je země, která má svou kulturu, své tradice. Do 9. srpna 2017 jsem byl italský občan, teď jsem i český občan, takže jsem dvakrát evropský občan. Neříkám, že mě nezajímá ruská politika, ale není naše. Nemůžu být milovníkem státu, který není můj. Můžu se zajímat, znám ruské dějiny, poslouchám Čajkovského. Mám strašně rád Pussy Riot, hodně jsem je podporoval, hlavně v době, kdy byly hodně chudé. Dneska už se mají lépe. Ale pořád, kdybych si měl vybrat mezi Pussy Riot a Putinem, samozřejmě bych si vybral Pussy Riot, to je jasná věc. Já se považuji za liberála a Vladimir Putin rozhodně není má krevní skupina. 

Jak jste vnímal slova prezidenta Zemana o anexi Krymu, kdy řekl, že to je hotová věc?

Mělo by se to udělat jinak. Ten problém je velký. Nejedná se o to, že malinký stát anektoval část jiného. Tady se jedná o Rusko. Jako Evropa jsme udělali velké chyby. Komisař Füle se snažil získat Ukrajinu k Evropě. Část Ukrajiny to táhne k východu, část k západu. Je tam stará kulturní hranice. Proto si myslím, že bylo třeba být velmi citlivý a Füle podle mě nebyl. Ukrajinu nemáme, země je skoro v rozpadu. Že se to nepodařilo, znamená, že jsme zrovna my nominovali špatného eurokomisaře. Rusko má samozřejmě své zájmy.

Zpět k tomu, co se dělo před volbami. Myslíte, že to bylo z hlavy Jakuba Jandy, nebo že za tím třeba stála konkurence, ať už vnitrostranická nebo z jiných stran a hnutí?

Vznikl úřad kvůli dezinformacím. My si myslíme, že když jsou lidi zasaženi dezinformacemi, že by bylo lepší, aby naopak lidi uměli pracovat se zdroji a pochopili, kde je zdroj falešné zprávy. To je první věc. Druhá věc - chápu, že se mohla cítiti ohrožena třeba TOP 09, protože Piráti začali získávat jejich voliče. Oni znervózněli. Jestli někdo také uvnitř strany? Jste první, kdo se mě na to ptá, a tuhle otázku jsem si také položil. Je pravda, že vznikla teorie, že bych mohl mít blízko k těm pravicovým nacionalistickým skupinám. Že chodím po boku Tomia Okamury, to je totální lež.

tosto ( 8. ledna 2018 11:08 )

zdenekk a jeho 20 nicků je vlastně takový politolog , kterých se poslední dobou vyrojilo nesčíselně

auslak ( 8. ledna 2018 09:52 )

Piráti všech moří spojte se !!!!

snehulak ( 8. ledna 2018 09:29 )

Ale lidi, nenadávejte mu mu, je to Pirát, jako ti ostatní. Vyhulenej, zblblej. Vyznává svobodu (dokonce i tu slova) a miluje úřad pro dezinformace. Má kolegu Míchálka, který se v OLAF dočetl, že Babiše žaluje úřad za podvod, ačkoli ve zprávě není ani jednou slovo Babiš, Faltýnek, či Agrofert. Ale možná si před čtením jen dal tlustšího Jointa.

wyxiy ( 8. ledna 2018 09:23 )

OK, možná se ale zlepší. I když si myslím, že pod vlivem snadno podlehnou mámení mega-úplatků, zlodějen z našich daní, jako ODS, TOP, KDU, STAN a zčásti i ČSSD.

wyxiy ( 8. ledna 2018 09:20 )

Vivat Zeman, Okamura, Babiš a KSČM ! Z PL : Zeman by prý mohl být zvolen v prvním kole třeba i kvůli moderátorovi České televize Václavu Moravcovi. „Pustila jsem si Moravce a mohu potvrdit, že je to žumpa. Bez obalu útočí na pana prezidenta. Musíme p. prezidenta zvolit hned v 1. kole. Už jenom kvůli takovým lidem, jako je Moravec!“ přidala se na sociální síti rozhořčeně jedna z dam prosazující zvolení Miloše Zemana už v prvním kole. Nemlčel ani dlouholetý příznivce Miloše Zemana ‎Vilém Rössler‎. „Věřím, že za týden už budeme vědět, že Miloš Zeman obhájil mandát,“ napsal muž, který na sociální síti Facebook spravuje skupinu s názvem „Miloš Zeman je naše volba“. Skupina má víc než 23 tisíc členů. „Dám přednost bělochovi před exotikou. Dokud bude Zeman na Hradě, nebude se v podhradí rozmáhat africkej bordel,“ napsal další z podporovatelů Miloše Zemana.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa