Jihomoravský kraj si uvědomil, že stovky kamionů denně by zřejmě ucpaly provoz na objízdných trasách. Nejhůře by dopadli obyvatelé Znojma a Břeclavi, kde by výrazně zhoustnul provoz. Úředníci přišli s řešením, které by mohlo vyhovovat všem.

Od soboty došlo na vozovce mostu k vytvoření pouze jednoho jízdního pruhu v šířce 4,5 m a vozidla budou smět jet po mostě nejvyšší dovolenou rychlostí pouze 40 km/hod. Vozidla musí zachovávat na mostě rozestupy minimálně 25 metrů,“ vysvětlil přijaté opatření mluvčí Jihomoravského krajského úřadu Jiří Klement.

Řidiči kamionů z dopravy vyloučeni nejsou, u Pasohlávek tak musí počítat pouze se zdržením. „Odbor dopravy krajského úřadu tímto opatřením umožňuje i přes sníženou únosnost mostu zachovat veškerý provoz včetně tranzitní nákladní dopravy na silnici I. třídy č. 52 a zejména nezatížit nákladní dopravou další města a obce v rámci objízdných tras,“ zdůraznil Klement.

Most přes novomlýnské nádrže je na stupni 6 ze sedmibodové škály poškození. Kraj věří, že díky přijatému opatření může na něm fungovat omezený provoz až do 30. dubna příštího roku za předpokladu, že řidiči kamionů nebudou překračovat povolenou rychlost a dodržovat stanovené rozestupy. Poté je naplánována oprava nosné konstrukce mostu.

VIDEO: Silničáři loni v červnu kontrolovali statiku mostu přes Nové Mlýny. Výsledky je šokovaly. Vyšlo najevo, že most není na 4. stupni poškození, jak se silničáři domnívali, ale už na šestém ze sedmibodové stupnice.

Video
Video se připravuje ...

Silničáři zavřeli o víkendu most přes vodní nádrž Nové Mlýny na silnici I/52. Dělali na něm zátěžové testy, je totiž v havarijním stavu. Hynek Zdeněk