Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vynálezce z ponorky dostal za masakr novinářky doživotí. Soud: „Mimořádně nechutný čin“

Autor: Mii - 
25. dubna 2018
13:07

Dánský vynálezce Peter Madsen si za vraždu novinářky Kim Wallové ve středu vyslechl doživotní trest. Případ Madsena, který se přiznal, že tělo ženy rozsekal a s kovovým závažím hodil do moře, byl jedním z nejsledovanějších ve skandinávské historii. Soud mu udělil nejvyšší možný trest. Madsen je podle obžaloby psychopat se zálibou v mučení žen, který není schopen empatie. Vynálezce se proti rozsudku odvolal.

Peter Madsen byl shledán vinným z úmyslného zabití, které je ekvivalentem vraždy. Novinářku měl svázat, mučit, sexuálně napadnout a opakovaně bodat.Nakonec její tělo rozřezal a vypustil do moře. K celému činu došlo na palubě Madsenovy ponorky Nautilus, o které Wallová psala reportáž. Soud dnes také rozhodl, že ponorka bude zabavena a měla by být zničena.

Madsen se během předchozích soudních líčení přiznal jen k rozřezání těla. Žena podle něj zemřela nešťastnou náhodou, když upadla a uhodila se do hlavy o těžké kovové dveře. Protože z toho měl špatný pocit, ponorku nechal ztroskotat, sám se ale zachránil. Do těla prý bodal, aby z něj vypustil plyny.

Této verzi ovšem odporuje celá řada důkazů. Vyšetřovatelé na Madsenově počítači našli velký počet videí mučení žen. Před výpravou s novinářkou si také na Googlu vyhledával jak popravit ženu. Vynálezce nejdříve tvrdil, že hard disk s videi nepatří jemu, protože do jeho ateliéru má přístup spoustu lidí a později, že mu obsah „pomáhal cítit emoce“.

Nebezpečí pro společnost

O Madsenově trestu rozhodovala u kodaňského městského soudu soudkyně Anette Burköová a dva místní porotci. Všichni došli k jednomyslné shodě na doživotním trestu, který je v Dánsku vzácný. „Jedná se o cynické, plánované sexuální zneužití a vraždu náhodně vybrané ženy, která v souvislosti se svou novinářskou prací vstoupila na palubu ponorky,“ konstatovala soudkyně.

Žalobce Jakob Buch-Jepsen k výjimečně sazbě v pondělí řekl, že „tento případ je tak odporný a ohavný, že je z toho člověk beze slov“. Peter Madsen podle něj není normální a na svobodě by představoval nebezpečí pro společnost.

Soudní psychiatr, který na vynálezce vypracovával psychologický posudek, Madsena popisoval jako narcistního sociopata, který postrádá empatii, ale zároveň si je moc dobře vědom svých činů.

Poslední cesta

Wallová byla švédská novinářka žijící v Kodani. Naposledy byla spatřena živá 10. srpna, když s Madsem vyrazila výlet jeho ponorkou, který měl původně trvat dvě hodiny.

Na břeh už se nikdy nevrátila. Ponorka se potopila, a i když Madsen přežil, Wallová už na palubě nebyla. Trup novinářky bez končetin a hlavy nakonec našel deset dní po jejím zmizení cyklista na pláži na kodaňském předměstí. O několik týdnů později nalezli policejní potápěči další části těla novinářky v plastových pytlích zatížených kovem v kodaňské zátoce Köge.

Podle soudních lékařů Wallová zemřela v důsledku nedostatku vzduchu v plicích, což mohlo nastat při podřezání nebo fyzickém udušení oběti. Při pitvě byly rovněž odhaleny stopy poranění, z nichž řada byla patrná v oblasti genitálií.

Madsen podle soudu čin chladnokrevně naplánoval. Na palubu si totiž mimo jiné vzal nástroje, které s sebou běžně nevozil - pilu, šroubováky a nože, které k ničemu jinému nepotřeboval. Těmi pak Wallovou mučil.

jasnovidec01 ( 25. dubna 2018 14:34 )

VinzenzoMakaluzo:Jó,tendle řezáč hlavyček prej bil fajnšmekr,kerej mjel rát čerstvej mozeček kreténe,nechceš zaním do báně dělat mu společnost???taky by ti prozkoumal mozeček,teda jestli nějakej máš

Zobrazit celou diskusi