Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Minnesotě „houstne dým“, bitva o Miss krajanů z Česka a Slovenska vrcholí

Autor: nkov - 
2. dubna 2018
13:09

Již 14. dubna proběhne další ročník každoroční Miss Czech Slovak Pageant v americkém státě Minnesota. Soutěž krásy spojená s festivalem, která se letos koná již po 29., oslavuje české a slovenské kořeny Američanů, jejichž předci přicházeli na „nový“ kontinent po celá staletí. O titul královny se utkají celkem tři dívky, vítězkyně pak bude Minnesotu zastupovat v Nebrasce, kde se v srpnu koná celoamerická Miss Czech Slovak US Pageant.

Soutěž má za cíl podporovat dívky v uchovávání dědictví, kultury a tradic českých a slovenských Američanů v Minnesotě. Celý festival provází etnické prvky, k večeři si mohou návštěvníci vychutnat klasické vepřo-knedlo-zelo, jako zákusek pak tradiční české koláčky. Tato recepce má mimo jiné připomenout a oslavit sté výročí založení Československa.

V soutěži se hodnotí především zhotovení a vzhled tradičního českého kroje, do kterého se zúčastněné dívky oblékají. Po soutěži následuje představení tradičních tanců. Zvláštním hostem večera je pak honorární konzul České republiky Marit Kucera.

Úřadující královna Bailey Gareová (vlevo) a princezna Mary Carsonová Úřadující královna Bailey Gareová (vlevo) a princezna Mary Carsonová | Twitter/#CultureCZ

Češi tvoří jednu z nejpočetnějších etnických skupin ve Spojených státech. První Češi začali do Ameriky emigrovat počátkem 18. století, dnes je v USA více než 1,2 milionu lidí hlásících se k českému či československému původu. Největší české komunity se vyskytují ve státech jako Texas, Illinois nebo ve zmíněné Minnesotě.

Video  Miss ČR 2002 Kateřina Průšová: Dnes už bych do soutěže krásy nešla!  - David Turek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi