Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Melanie Trumpová čelí skandálu. Firmě kamarádky přihrála půlmiliardovou zakázku

Autor: jmik - 
18. února 2018
19:55

Manželka amerického prezidenta Donalda Trumpa má problém. „Prasklo“ na ni, že byla až příliš štědrá ke své dlouholeté kamarádce Stephanii Winston Wolkoffové. Krátce po zvolení Trumpa za prezidenta Spojených států totiž na její firemní účet dorazilo v přepočtu 530 milionů korun. Informoval o tom deník Washington Post.

Jméno Wolkoffové není mezi smetánkou na Manhattanu neznámé. V minulosti byla známou organizátorkou různých akcí místní smetánky a spolupracovala i s proslulou šéfredaktorkou časopisu Vogue Annou Wintourovou na plánování módních a charitativních akcí.

Melanii se Stephanií pojí dvacetileté přátelství a Stephanie pomáhala Melanii i s jejím přesunem do Washingtonu, kde se stala její oficiální poradkyní. A to bez nároku na honorář. Teprve teď se ale ukázalo, že její služby pro první dámu tak úplně zadarmo nejsou.

Lukrativní přátelství s první dámou

Trumpův inagurační výbor zaplatil firmě přítelkyně Melanie 530 milionů korun za služby spojené s inaugurací. Společnost sice skoro všechny zinkasované peníze následně rozdělila mezi subdodavatele, kteří se postarali o hladký průběh akce, ale sama Wolkoffová si z těchto peněz měla ponechat v přepočtu 33 milionů korun.

Paradoxem je, že ten samý člen inauguračního výboru, který o rozdělení peněz rozhodoval, věnoval na charitu 100 milionů. Suma je to zarážející, protože prezident Trump během svojí kampaně vybral od sponzorů v přepočtu 2,2 miliardy korun.

I když tým prezidenta trval na tom, že zbytek z této vysoké částky poputuje do rukou potřebných, nestalo se tak. To, že Wolkoffová disponovala takovými velkými částkami v souvislosti s inaugurací, pozvedlo obočí i některým úředníkům z Bílého domu, kteří popisují její status v týmu první dámy jako „neobvyklý.“

Melanie strká hlavu do písku

Wolkoffová má průkaz, který ji opravňuje ke vstupu do Bílého domu, ale žije v New Yorku a do Washingtonu cestuje na občasné schůzky. Podle Stephanie Grishamové, mluvčí první dámy, je Wolkoffová dobrovolnice, nedostává žádný vládní plat a je považována za „zvláštního vládního zaměstnance.“

První dáma po provalení skandálu strká hlavu do písku. Podle její mluvčí „první dáma nemá nic společného s manželovým inauguračním výborem a neví, kde skončily tyto finanční prostředky.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi