Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drogy, močení a zvratky. Budapešť se mění v ráj „pařmenů“, zlobí se místní

Autor: ČTK, zzu - 
31. prosince 2017
12:30

Budapešť je novou Mekkou flámujících turistů. Jenže místní lidé už mají dost všeho, co z takové turistiky vyplývá, píše agentura AFP. Zdejší obyvatelé na podobném místě nechtějí už ani vychovávat své děti, 18 procent lidí se dokonce muselo přestěhovat kvůli rušení nočního klidu. Nejhůř to prý odnesla zdejší bývala židovská čtvrť.

„V noci se od hudby chvějí zdi a ráno musím často čistit auto od zvratků,“ říká Dora Garaiová. Maďarská metropole se díky každodenním nízkonákladovým letům, pintám piva v přepočtu za 39 korun a ubytování za necelých 800 korun stala novým svatostánkem „pařmenů“ z celé Evropy, kteří se tu v zimě i v létě baví za pár korun.

V srdci metropole se bývalá židovská čtvrť změnila v neuralgický bod všech výstřelků. Na necelých dvou kilometrech čtverečních tu je soustředěno téměř 800 barů, nočních podniků a restaurací. Polovina z nich ještě před pěti lety neexistovala.

Drogoví dealeři a prostitutky

Podle Garaiové, mladé obchodnice, která vždy žila v této čtvrti s krásnými budovami z 19. století, je tato změna ještě horší než v Barceloně a Amsterodamu. Zkrátka nesnesitelná. Kromě hluku, zvratků, močení a odpadků jsou všední součástí čtvrti drogoví dealeři a prostitutky.

Nechci na takovém místě vychovávat své děti, zdůrazňuje mladá žena, jež předsedá sdružení místních obyvatel, kteří jsou touto situací pobouřeni. „Jednají s námi jako se škarohlídy, ale my jsme jen normální lidé, kteří chtějí v noci spát,“ vysvětluje.

Ve čtvrti sousedící se synagogou stále bydlí nejméně 15 tisíc osob. Ale 18 procent z nich se hodlá přestěhovat kvůli rušení nočního klidu, uvádí se ve studii budapešťské Korvínovy univerzity.

„Jste připraveni to roztočit?“

Počet turistů v Budapešti se za posledních osm let téměř zdvojnásobil a loni dosáhl 3,5 milionu. A zájmy návštěvníků, které kdysi přitahovalo kouzlo Paříže střední Evropy, se zásadně změnily. Podle Melanie Smithové z Korvínovy univerzity jsou dnes hlavními důvody cesty do Budapešti levný alkohol a možnost flámovat.

Noční život čtvrti, kde dříve bylo jen několik barů v polorozpadlých budovách, nabral neuvěřitelných obrátek: některá zařízení pojmou až dva tisíce osob.

Průvodce vybavený megafonem směruje v noci skupinu turistů do jednoho nočního podniku. „Jste připraveni to roztočit?“ křičí a pak vysvětluje, že se nespokojení starousedlíci musejí přestěhovat.

Sdružení proti opilcům

Garaiová a její sdružení, které má přes 1000 členů, mají jiný názor. Mnoho lidí bydlí v sociálních bytech a nemohou se tak jednoduše odstěhovat. A navíc, to se máme stěhovat jen proto, že sem někdo na pár dní přijede vyvádět?“ říká.

Prostřednictvím internetových portálů se také šíří pronajímání bytů, a tak rozjaření turisté ruší místní. „Jednou v noci hledal jeden Angličan svůj byt a zvonil u všech dveří,“ stěžuje si jeden z obyvatel.

Garaiová a její sdružení se snaží dosáhnout toho, aby radnice vytvořila zónu daleko od rezidenčních čtvrtí, kde budou moci turisté bez zábran slavit. Také chtějí, aby bary musely zavírat o půlnoci, zatímco dnes mohou mít otevřeno až do šesti do rána.

Takové opatření by však znamenalo podstatné snížení zisku, soudí Ábel Zsendovits, majitel baru Szimpla Kert. „Situace v ulicích se skutečně stala nesnesitelnou, avšak pokuty za přestupky, více policistů, čištění od zvratků a veřejné toalety by ji mohly zlepšit,“ soudí.

Radnice této čtvrti rovněž uvažuje o možnosti uspořádat referendum o zavírací hodině podniků. Vzhledem k „propletenci byznysu a politiky“ Smithová pochybuje, že bude takové opatření schváleno. Tím spíš, že rostoucí počet opuštěných bytů ve čtvrti odkupují investoři, aby z nich udělali zábavní podniky pro turisty.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi