Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

„Osvětimský účetní“ má nastoupit do vězení. Je mu 96 let

Autor: bru/ČTK - 
29. listopadu 2017
14:40

Bývalý dozorce z Osvětimi Oskar Gröning může navzdory svému vysokému věku 96 let nastoupit do vězení k odpykání čtyřletého trestu. Rozhodl o tom dnes soud v Celle na severu Německa na základě odborných posudků. Bývalého příslušníka jednotek SS v červenci 2015 pravomocně odsoudil zemský soud v Lüneburgu za napomáhání k vraždám nejméně 300.000 Židů, kteří zemřeli v Osvětimi v plynových komorách v období mezi květnem a červencem 1944.

Na základě expertiz, které jsme obdrželi, se soud domnívá, že odsouzený je schopen výkonu svého trestu navzdory svému vysokému věku,“ uvedl odvolací soud v dnešním prohlášení. Rozhodnutím dal za pravdu státnímu zastupitelství v Hannoveru, které ke stejnému závěru došlo už v srpnu, zatímco obhajoba žádala o odklad nástupu trestu.

Soud dnes uvedl, že vzhledem k vysokému věku odsouzeného může být zohledněna jeho zvláštní lékařská péče.

Bývalý dobrovolník jednotek Waffen-SS se přiznal k tomu, že odklízel a evidoval zavazadla deportovaných vězňů a počítal jejich peníze. Média ho proto označují za osvětimského účetního.

Gröning se tedy neúčastnil přímo násilností, ale podle německé justice svou prací podporoval systematické vyvražďování, což podle dnešního výkladu práva v Německu stačí k trestní odpovědnosti.

V Německu se v posledních letech konaly možná poslední soudní procesy, v nichž se ze svých činů zodpovídali členové personálu nacistických vyhlazovacích táborů. Loni začal proces s bývalým zdravotníkem z Osvětimi Hubertem Zafkem, také šestadevadesátiletým, který byl obviněn z 3681 případů napomáhání k vraždě tím, že se podílel na vpouštění smrtícího plynu do plynových komor. Letos v září ale soud v severoněmeckém Neubrandenburgu oznámil, že už není schopen sledovat soudní proces, neboť trpí demencí. Další dva odsouzení devadesátníci z nedávné doby, John Demjanjuk a Reinhold Hanning, mezitím zemřeli.

Zobrazit celou diskusi