Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Libyi obchodují s uprchlíky. Macron: Prodej do otroctví je zločin proti lidskosti

Autor: ČTK - 
22. listopadu 2017
21:49

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve středu označil za zločin proti lidskosti údajný prodej migrantů v Libyi do otroctví. Paříž vyzvala kvůli této otázce k urychlenému zasedání Rady bezpečnosti OSN, uvedla agentura AFP. O těchto praktikách informovala americká zpravodajská televize CNN.

Podle Macrona Francie prodej do otroctví odsuzuje zcela nekompromisně. Prezident zároveň vyzval k likvidaci sítě obchodníků s lidmi.

K neodkladnému zasedání RB OSN vyzval francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. Podle něho má Francie „jakožto stálý člen rady možnost takový krok učinit a tak ho také činí“.

CNN zdokumentovala dražby migrantů v Libyi. Na záběrech špatné kvality pořízených mobilním telefonem jsou dva mladí muži. Hlas nabízí „velké a silné chlapce vhodné pro práci na farmě“. Novinářka následně vysvětlí, že tito muži se prodávají za 1200 libyjských dinárů, tedy 400 dolarů za každého (asi 8600 Kč). Reportáž vyvolala v zahraničí pobouření.

Libyjská vláda v neděli slíbila, že případy prodeje do otroctví na svém území prošetří.

Od pádu režimu libyjského diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011 využívají zdejšího bezpečnostního vakua a naprosté beztrestnosti převáděči. Do 300 kilometrů vzdálené Itálie se snaží dostat desítky tisíc lidí.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) připlulo do Evropy od letošního 1. ledna zhruba 156 tisíc migrantů a uprchlíků, (loni ve stejném období to bylo 341 tisíc lidí). Z toho 73 procent přistálo v Itálii. Asi 3000 lidí na cestě zahynulo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině