Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Fotku mrtvého chlapce (†3) na pláži zapojili Němci do kampaně. Jeho táta zuří

Autor: var - 
14. září 2017
15:20

Vlnu kritiky vyvolal nový plakát německé satirické strany Die Partei. Zobrazuje malého uprchlického chlapce Aylana (†3) ležícího mrtvého na pláži v Turecku. Fotografie pobouřila chlapcova otce Abdullaha Kurdiho (42) a sklidila masivní rozhořčení na sociálních sítích.

Na plakátu je Abdullahův syn, jak leží na pláži v tureckém Bodrumu. A pak text: „Za jednu pláž, kde se nám dobře leží.“ Německá strana Die Partei narážela na slogan z kampaně strany CDU „Za Německo, kde se nám dobře žije“.

Die Partei už dříve kritizovala Angelu Merkelovou a její přijímání uprchlíků. Kurdi řekl médiím, jak je pro něj smutné, když vidí právě tuto fotku v kampani. Je to pro něj hodně citlivé. Aylan se utopil se svým bratrem a matkou při útěku z Turecka do Řecka. Řada Němců považuje právě tento případ za selhání Evropské unie během migrační krize.

Kurdi o Merkelové prohlásil, že v roce 2015 to byla jediná politička, která skutečně chtěla krizi řešit. Přes různé potíže spojené s krizí byl nakonec vděčný, že Německo je ochotno přijímat tak velký počet uprchlíků. Myslí si ale, že je špatné využívat tuto tragickou fotku k politickým účelům.

Předseda strany Martin Sonnebron řekl, že fotka reaguje na současnou situaci, kdy čelíme uprchlické krizi a zároveň předvolebnímu boji. Nejenom otec Aylana kritizuje zneužitou fotografii. Po zveřejnění plakátu se na sociálních sítích strhla vlna kritiky. Objevuje se také v ulicích německých měst.

Die Partei je německá politická strana, kterou v roce 2004 založili editoři německého satirického magazínu Titanic. Při volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 dosáhla na jeden mandát. Strana paroduje současné politické strany a jejich volební taktiky. Stoupenci také často navštěvují události ostatních partají. Die Partei cílí na voliče, kteří jsou zklamaní z aktuální politické situace.

Video  Drsný střet policie a uprchlíků v Římě: Létalo kamení, policie nasadila vodní děla.  - Reuters
Video se připravuje ...

obluda.pb ( 14. září 2017 17:20 )

Teď se to fotříkovi nelíbí, když tou lží plnili všechna média světa, tak se toho podvodu rád účastnil a těžil z něj. A vůbec mu nevadilo, že to neštěstí sám zavinil...

Zobrazit celou diskusi