Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Apple představil iPhone 8 a X: Nadčasový design, větší displej a žádná tlačítka

Autor: pet, zst - 
12. září 2017
20:47

Společnost Apple na úterní večer přichystala to, na co všichni „jablíčkáři“ netrpělivě čekali. Nový iPhone 8, 8 Plus a iPhone X. Jeho displej má být mnohem odolnější proti poškrábání, do telefonu by se neměla dostat voda a nabíjení bude možné i bezdrátově. IPhone 8 je pokračováním řady mobilních telefonů, X se pak výrazně liší. Chybí mu „home button“ a odemykat se bude ne otiskem prstu, ale čtečkou vaší tváře.

Po třech letech se návrháři rozhodli pro značnou revoluci a nový telefon přichází s nadčasovým designem. Ten se má projevit hlavně ve větším displeji, který u modelu X zasahuje do všech rohů telefonu a postrádá typické kulaté tlačítko „home button“.

Iphone 8 bude dostupný ve variantách stříbrná, černá nebo zlatá. Kromě klasické verze přinese Apple také vetší variantu Plus s dvojitým fotoaparátem.

Novinkou je i bezdrátové nabíjení přístroje, které Apple vytvořil v důsledku konkurence. Ta ho nabízí u svých mobilních telefonů již několik let. „Apple roky vyčkává, sleduje konkurenci, vyvíjí, a když konečně představí své řešení, je nejlepší a ovládne trh. Bylo to tak s iPodem, iPhonem i iPadem. Je nutné dodat, že dnešní iPhone není jen hardware, ale běží na něm software a služby, které Apple drží pěkně pod pokličkou,“ dodal pro deník E15 Filip Kůžel.

Video  Zlatý iPhone X by Brikk  - MobilMania.cz
Video se připravuje ...

Uvnitř nového iPhonu bude nový čip A11 Bionic. Nejvýkonnější procesor v historii chytrých telefonů. O 70 procent rychlejší než minulá generace (A10). Nový fotoaparát iPhonu bude také poskytovat očekávanou funkci rozšířené reality. To si vyžádalo změny nejen softwaru, ale také hardwaru – například gyroskopu. Uživatelé tak budou moci hrát hry v prostředí skutečného světa.

Méně příjemným překvapením je však cena telefonu. Startuje však na částce nižší, než se očekávalo, kolem 699 dolarů, v přepočtu přes 15 tisíc korun bez DPH. Varianta Plus bude stát o 100 dolarů více, tedy přes 17 tisíc korun.

Zleva: iPhone 8, iPhone X a iPhone 8 Plus Zleva: iPhone 8, iPhone X a iPhone 8 Plus | iDropNews

Luxusnější iPhone X

„Největší skok od prvního iPhonu,“ slibuje šéf Applu Tim Cook. Displejem varianty iPhone X bude nová Super Retina. Dispej bude po celé přední straně. Chybí domácí tlačítko, namísto toho se bude mobil odemykat pouhým pohledem. Funkce se jmenuje FaceID. Odpadne tak dokonce i možnost odemknutí otiskem prstu.

Oklamat by odemykání telefonu nemělo jít fotografií ani maskou uživatele. I přesto telefon údajně rozpozná, pokud se majitel ostříhá nebo si nasadí brýle. Druhým využitím bude také možnost převést vaši mimiku na animované smajlíky. Budete se tak moci proměnit v usmívající se pandu, robota nebo hovínko. „Co asi udělá lidstvo s nejpokročilejší technologií rozpoznávání obličejů?“ žertoval viceprezident Phil Schiller.

Oproti iPhonu 7 by měla X („desítka“) vydržet bez dobití o dvě hodiny déle. Stát pak bude od 999 dolarů, tedy téměř 22 tisíc korun (varianta 64 GB paměti).

Luxusnější varianta nového iPhonu bude mít displej po celé přední straně. Chybí tlačítko „home button“. K mání bude od 999 dolarů, tedy zhruba za 22 tisíc korun. Luxusnější varianta nového iPhonu bude mít displej po celé přední straně. Chybí tlačítko „home button“. K mání bude od 999 dolarů, tedy zhruba za 22 tisíc korun. | Reprofoto Youtube

Uvedení nového telefonu je pro společnost důležité. Loňský podzim totiž společnost vykázala nepříjemné poklesy tržeb, které ji postihly naposledy v roce 2001.

 

olympic ( 13. září 2017 09:25 )

Přesně tohle mě taky napadlo!

Xeen ( 13. září 2017 00:33 )

Hmm rozpoznání podle xichtu bez možnosti jiné alternativy odemčení. Takže když vám někdo rozbije hubu, tak si ani nezavoláte záchranku, protože neodemknete telefon .

odol ( 12. září 2017 21:03 )

Jesli ho nebudu mít (N do měsíce,múj život už nebude mít žádnou cenu!!!

Zobrazit celou diskusi