Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

iPhone slaví 10. narozeniny. Jak se v průběhu let proměnil?

Autor: info.cz - 
10. ledna 2017
08:30

Svět si připomíná výročí výrobku, kterému do velké míry vděčíme za záplavu všemožných chytrých zařízení kolem nás. Nebýt iPhonu těžko říct, jestli by si dnes ráno nekěteří z nás vyčistili zuby chytrým elektrickým kartáčem a zvážili se chytrou váhou poté, co si na zápěstí připnuli chytré hodinky.

Na počátku všeho byl smartphone, jenž před 10 lety zcela redefinoval tehdejší šéf Applu Steve Jobs. V současné době je v prodeji už desátá generace kultovního telefonu. Teď by bylo dojemné vylíčit, jak strastiplnou cestou si smartphone s nakousnutým jablkem ve znaku prošel. Nebyla by to ale pravda, iPhone byl totiž hit od první chvíle. 

Jaké byly začátky?

Všechno to začalo v roce 2007, kdy Steve Jobs světu iPhone představil vůbec poprvé. První majitele uhranulo především velmi jednoduché a intuitivní ovládání, které nevyžadovalo do té doby standardní stylus neboli elektronickou tužku. iPhone se ovládal jen prstem. Steve Jobs totiž stylusy nesnášel.

V létě roku 2008 představil Apple první upgrade. iPhone 3G dostal oproti svému předchůdci navíc GPS model, v dnešní době absolutní samozřejmost. Poprvé se navíc iPhone začal prodával i v České republice.

Opět rok na to se ukázal vylepšený iPhone 3GS. Ten dostal výkonnější procesor a dvojnásobnou paměť. Premiéru měla také podpora natáčení videa.

Rok 2010 patřil iPhonu 4, který vůbec poprvé přinesl radikálnější změnu designu. Operační paměť se zvýšila na z dnešního pohledu komických 512 MB.

Opět lehce vylepšený iPhone 4s byl představen jeden den před smrtí svého otce, Steva Jobse. Upgrade se nesl zejména ve znamení zvyšování výkonu.

Vyšší úhlopříčka poprvé u iPhonu 5

Vůbec poprvé narostla úhlopříčka displeje až v roce 2012 u iPhonu 5, který byl ve své době jedním z nejtenčích smartphonů vůbec. Přinesl navíc nestárnoucí design, se kterým se dodnes prodává low-endový iPhone SE.

V roce 2013 ukázal Apple vůbec poprvé hned dva modely najednou. Vlajková loď 5s dostala čtečku otisku prstů, která se od té doby stala běžnou součásti dražších smartphonů. Levnější iPhone 5c byl zrecyklovaný iPhone 5 s plastovým šasí.

Rok 2014 se opět nesl ve znamení rostoucí úhlopříčky displeje, přišel iPhone 6. Apple navíc představil také i větší model Plus s 5,5palcovou úhlopříčkou.

iPhone 6s přidal do starého známého těla navíc funkci 3D Touch, která dokáže rozeznávat sílu stisku a tím vyvolávat různé reakce.

Současnost

Na jaře loňského roku představil Apple dosud nejlevnější iPhone. Dostal jméno SE a v podstatě se jedná o odlehčený hardware z modelu 6s v kompaktním těle, které známé už z pětkových iPhonů.

Aktuální vlajková loď iPhone 7/Plus vyvolala rozruch zejména díky absenci klasického 3,5mm audio konektoru. Pro někoho šlo o připomínku, že pro archaické technologie není ve smartphonech místo. Pro jiné o důvod k pořádnému naštvání nebo poohlédnutí se po konkurenci.

Apple holt musí riskovat. Zatímco před deseti lety byl s vizionářem Jobsem v čele díky iPhonu neohroženým králem, dnes mu ten samý výrobek dělá starosti. Prodeje se zpomalují, trh je nasycený a levná konkurence z Číny ubírá zákazníky. A cesta dopředu už není tak jasná.

Článek původně vyšel na webu Info.cz

Další zprávy Info.cz najdete zde

Whis ( 26. února 2017 16:37 )

Zajímalo by mě, jak by se Jobs tvářil na aktuální dění v Applu. Jo, vzdejme hold. Pokud se budeme bavit o nových recenzích na iPhony, tak Plusko https://freebit.cz/recenze-apple-iphone-7-plus-dvouoky-smartphone/ je dobrou volbou. Baví mě ten foťák.

Zobrazit celou diskusi