Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hurikán Harvey trhá budovy. Zranění i uvěznění lidé, tisíce jich prchají z domovů

Autor: ČTK, simao - 
26. srpna 2017
09:35

Hurikán Harvey, zesílený na čtvrtý stupeň pětibodové škály, dorazil na pevninu a udeřil na americký stát Texas. Americký prezident Donald Trump tam vyhlásil stav přírodní katastrofy. Ze zasažených míst jsou hlášeni první zranění, hurikán trhá střechy a ničí celé domy.

Desítky tisíc lidí utekly z oblastí, které mají být zasažené. Řada Američanů však také během příprav na obávanou smršť vybrakovala obchody.

Hurikán se už dostal na pevninu, uvedlo Národní středisko pro hurikány (NHC). Doprovází jej prudké deště a větry o rychlosti až 209 kilometrů za hodinu.

Oko hurikánu, jenž nad mořem postupně dosáhl intenzity čtvrtého stupně pětibodové škály, dospělo nad pevninu v pátek kolem 22:00 místního času (dnes kolem 05:00 SELČ) asi 50 kilometrů severovýchodně od města Corpus Christi.

Na město Corpus Christi v Texasu udeřil hurikán Harvey. Na město Corpus Christi v Texasu udeřil hurikán Harvey. | ČTK

Prezident USA Donald Trump oznámil na Twitteru, že přírodní katastrofu vyhlásil na žádost texaského guvernéra Grega Abbotta. Podle prezidenta, který se v příštím týdnu chystá osobně vyrazit do Texasu, krok umožní plné uvolnění pomoci federální vlády.

V ohrožení miliony lidí

Státní úřady se obávají možných záplav a poškození ropných zařízení. Hrozí také zranění či smrt mnoha osob, protože hurikán je podle meteorologů životu nebezpečný.

„Víme, že miliony lidí pocítí dopad této bouře,“ řekl mluvčí úřadu pro hurikány. „Opravdu se modlíme, aby lidé naslouchali činitelům řešícím nouzové situace a dostali se (hurikánu) z cesty,“ dodal.

Evakuace a vybrakované obchody: Texas čelí hurikánu Harvey. Evakuace a vybrakované obchody: Texas čelí hurikánu Harvey. | ČTK

Harvey podle agentury DPA ohrožuje zhruba 16 milionů lidí v rozsáhlé oblasti od Bronswillu na jihu u mexických hranic až po nejlidnatější texaské město Houston. Jde o pobřežní pás dlouhý kolem 560 kilometrů.

Hurikán zasáhl školu i hotel, uvěznil seniory

S následky řádění hurikánu se již potýkají některá města. Harvey měl částečně poničit i střední školu v Rockportu, jejíž část se zřítila. Střecha nevydržela nápor živlů ani v tamním Fairfield Inn hotelu. 

Pod další ze zřícených budov - tentokrát v komplexu pro seniory - pak zůstalo v Rockportu uvěžněno několik lidí, uvedla jihotexaská KIII 3 TV s odkazem na starostu Kevina Carrutha.

Těžké škody utrpělo i historické centrum města, některé z postižených objektů přitom byly určeny jako útočiště pro ohrožené obyvatele. Rockport platí momentálně za jedno z nejvíce postižených měst hurikánem. Vedle výpadků elektřiny se potýká s nefunkčními telefony či internetem. 

Lidé prchají z domovů

Ze zasažených míst jsou hlášeni první zranění. Do bezpečnějších míst se již přesunuly desítky tisíc Američanů. Úřady doporučily evakuaci obyvatelům sedmi okresů na pobřeží.

Ohledně evakuací ale úřady vydaly protichůdná doporučení. Guvernér Abbott vyzval, aby prchlo více obyvatel. Představitelé města Houston naopak poradili lidem, ať spíš zůstanou doma.

V některých okresech probíhají dobrovolné evakuace, jinde povinné, informoval list Houston Chronicle. Média varují, že Harvey by se mohl stát nejsilnějším hurikánem na území Spojených států od dob, kdy americké pobřeží zpustošil hurikán Katrina v roce 2005.

Video  Průlet okem hurikánu Matthew  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Nezmar ( 26. srpna 2017 15:19 )

Trpi deti, zeny, stari a nemocni lide, ale i muzi, kteri poctive a tvrde pracuji a ty jim to prejes jen proto, ze podle tebe svet ovlada americka vlada? Probud se, svet ovladaji nadnarodnostni organizace a spolecnosti, o kterych nemas ani paru. I ten Donald, ktery prohlasil, ze za jeho vlady USA NEBUDE svetovou policii, musel hodit zpatecku ve svych planech, protoze mu neni dovoleno rozhodovat o tom, co kde a jak. Za provazky tahaji jini. A ty prejes obycejnym lidem, kteri nemaji zadnou sanci ovlivnit politiku USA, aby takto trpeli? No, vis co? Jednou se vrati tobe to, co jim prejes ty!!!

sores ( 26. srpna 2017 12:03 )

Tohle se neustále opakovat v prohnilém Česku jako se to děje jinde ve světě, tak Česko by se už z toho nikdy nevzpamatovalo, byl by mezi lidmi doslova masakr.

Zobrazit celou diskusi