Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Písek z dovolenkového ráje Čechů může přijít hodně draho: Pokuta až 78 tisíc

Autor: Mii - 
24. srpna 2017
15:45

Italský ostrov Sardinie, který je oblíbený i mezi českými turisty, má dost drancování zdejších pláží. Časté odvážení písku jakožto suvenýru tamější vládě vadilo tolik, že do nedávné změny zákona o cestovním ruchu protlačila zákaz vyvážení materiálu z pláží. Od 1. srpna tak platí, že za podobné jednání můžou turisté dostat pokutu až 3000 eur (zhruba 78 tisíc korun), píše Sardiniapost.

Sardinie záchranu pláží myslí vážně a první turisté už za vyvážení písku museli za svůj prohřešek zaplatit. Čtyři občané blíže neupřesněné národnosti museli zaplatit tisíc eur (26 000 korun), protože se ze země snažili odvézt písek, kamínky a mušle. Odhalil to rentgen na letišti v Cagliari.

Výše pokuty se může zdát neúměrná, ale Sardiňané si na krádeže svého přírodního bohatství stěžují už několik let. V roce 1994 museli dokonce zakázat přístup na vyhlášenou růžovou pláž Budelli, jinak by ji lidé vydrancovali kompletně.

Místní média informují, že jen během tří letních měsíců v roce 2015 bylo na letišti Elmas zadrženo pět tun písku. Podobné množství prošlo letišti v Algheru a Olbie. Vznikla proto facebooková skupina jménem Sardinia robbed and plundered (Okradená a zdevastovaná Sardinie), ve které lidé upozorňovali na problém. Jasně deklarovali, že vyvážení písku vnímají jako zločin a tlačili na politiky, aby situaci začali řešit.

A za dva roky se stěžovatelé dočkali. Regionální rada Sardinie schválila změnu zákona o cestovním ruchu, který vyvážení materiálu z pláží zakazuje pod pokutou od 500 do 3000 eur (13 až 78 tisíc korun). Pokuta se týká toho, kdo „bere, drží nebo prodává písek, oblázky, kameny a mušle z pláže bez povolení příslušných orgánů“.

Letištní kontroloři a celníci dostali zároveň příkaz speciálně se zaměřit na krádeže křemenového písku z Mari Ermi, Is Arutas a Maimoni, bílého písku z Cala Luna a žlutého písku z Piscinas.

Do boje vyrazila i místní média, která pravidelně zveřejňují fotografie turistů plnící pet lahve pískem s odsuzujícími popisky.

agfor ( 24. srpna 2017 18:45 )

Proč si nedovezou písek ze Sahary ? Když najmou dva čmoudy a za naloženou loď jim slíbí azyl, tak se ti dva přetrhnou. Takhle si dovážejí Afričany zadarmo.

Zobrazit celou diskusi