Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Panika na dovolené: K pláži na Mallorce znovu připlul žralok, zranil turistu

Autor: Mii - 
24. července 2017
20:13

Letošní léto se na španělském ostrově Mallorca, oblíbené turistické destinaci Čechů, nese ve znamení žraloků. Potenciálně agresivní paryba se zde objevila 25. června, 9. července a naposledy 23. července, kdy zranila turistu na pláži Estanys v letovisku Colonia de Sant Jordi.

Varování bylo vyhlášeno na pláži Estanys v Colonia de Sant Jordi krátce poté, co plavce v moři zranil téměř dvoumetrový žralok ženského pohlaví. Muži poškrábal ruku. Vyděšení turisté jej krátce po incidentu spatřili i u okolních pláží, které v reakci na incident vyvěsily varovnou červenou vlajku.

Žralok se k pláži přiblížil pravděpodobně kvůli vysoké teplotě vody a přílivu. Je ale možné, že byl nemocný a dezorientovaný. Plavčíci se jej snažili zpět do moře zahnat vodním skútrem, což se jim po chvilce úsilí podařilo.

VIDEO: Češka natočila, jak čtyřmetrový žralok zakusuje její loď

Video  Čelisti žraloka před očima Češky! Natočila čtyřmetrového predátora, jak zakusuje její loď.  - Malvína Řezáčová pro Blesk.cz
Video se připravuje ...

Pobřežní stráž následně vyhlásila po žralokovi pátrání, k čemuž povolala i loď z institutu Maritime Service of the Armed. Pro případ, že by byli potřeba také biologové, kontaktovala experty z Palma Aquarium.

Identita pokousaného muže nebyla zveřejněna, ví se ale, že byl turistou, který na Mallorcu přiletěl z evropské země. Když ho žralok zranil, okamžitě šel věc ohlásit plavčíkům.

Místní policie nyní věc vyšetřuje a upozorňuje, že se nejednalo o útok v pravém slova smyslu. Muž se o žraloka zranil kvůli jeho ostrým šupinám, paryba agresivitu nevykazovala. Podle přihlížejících dokonce vypadala lehce komatózně.

Léto plné žraloků

Není to první kontakt turisty a žraloka v aktuální dovolenkové sezoně na Mallorce. 25. června zaútočil dvoumetrový žralok na plážích Calvia a Palma, ale paryba krátce po útoku zemřela. Následně 9. července turisté uviděli podle svědectví „dost velkého“ žraloka na pláži Cala Major.

Žralok se v červnu objevil také na nedalekém španělském ostrovně Ibiza, kde turistovi pokousal ruku. 

Limone ( 25. července 2017 02:24 )

 Béž strašit do lesa !!!

Zobrazit celou diskusi