Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Útočník z Manchesteru byl v Praze, tvrdí tisk. Chovanec: Nevíme o tom

Autor: bru/ČTK - 
25. května 2017
12:08

Předpokládaný sebevražedný atentátník z britského Manchesteru Salman Abedi (v arabském přepisu Salmán Abádí) přiletěl do tohoto města 18. května z německého Düsseldorfu, kam přicestoval z Libye přes Prahu. Informoval o tom německý list Der Tagesspiegel s odvoláním na německé bezpečnostní zdroje. Česká kontrarozvědka – Bezpečnostní informační služba (BIS) – se těmito informacemi podle svého mluvčího Ladislava Štichy zabývá v prioritním režimu; více mluvčí nechtěl záležitost kvůli vyšetřování v Británii komentovat.

Německé úřady podle Der Tagesspiegel vyšetřují, zda Abedi měl vazby na německé extremisty. Není jasné, jak dlouho v Německu pobýval a jestli se zde s někým setkal, uvádí deník. V Düsseldorfu, kde byl jen čtyři dny před pondělním útokem, mohl podle listu také pouze přestupovat a celou dobu se zdržovat v tranzitním prostoru letiště.

Češi prověřují, informace nemají

Bezpečnostní informační služba se těmito závažnými informacemi zabývá v prioritním režimu. Jsme v intenzivním kontaktu se zahraničními partnery a sdílíme s nimi veškeré informace,“ řekl ve čtvrtek Šticha. „Informováni budou průběžně i zákonem jmenovaní adresáti našich zpravodajských informací,“ dodal. Blíže se k případu nechtěl vyjadřovat s odkazem na jeho citlivost. BIS podle něj nechce ohrozit práci svých britských kolegů.

Video  Zdrcená matka o smrti Olivie (15) z Manchesteru: Není to oběť!  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
Video se připravuje ...

Konkrétnější byl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Bezpečnostní složky podle něj nemají informaci o tom, že by útočník z Manchesteru letěl ze Sýrie přes Prahu. Prověřují ji, uvedl.

Kolem pohybu Abediho je řada nejasností

Zatím není zřejmé, co přesně dělal před atentátem v Libyi, odkud pochází jeho rodina. Bezpečnostní činitelé nyní pátrají, zda se v této severoafrické zemi nesetkal s příbuznými nebo osobami z takzvaného Islámského státu, který se k útoku v Manchesteru přihlásil. Prověřuje se také, z jakého letiště Abedi odcestoval do české metropole.

Video  Rekonstrukce útoku: Tohle se dělo uvnitř haly v Manchesteru  - Reuters
Video se připravuje ...

Při pondělním sebevražedném útoku v Manchesteru zahynulo vedle atentátníka 22 osob a téměř 60 lidí utrpělo zranění – řada z nich je v kritickém stavu.

Podle zpravodajského serveru stanice Sky News měl Abedi vazby na manchesterskou buňku teroristické organizace Islámský stát (IS) a dobře se znal s jedním z nejaktivnějších místních náborářů IS Raphaelem Hosteym. Web se odvolává na zdroje z protiteroristických úřadů.

Sousedi útočníka se radikalizovali

Abedi podle Sky News vyrůstal ve stejném bytovém komplexu jako skupina mladých mužů, kteří se vzájemně radikalizovali. Někteří z nich odjeli do Iráku a Sýrie bojovat na straně IS. S Hosteym, který údajně financoval mnoho rekrutů IS, navštěvoval Abedi stejnou mešitu. Hostey byl patrně zabit loni v Sýrii, uvádí Sky News.

Video  Svědkyně útoku v Manchestru: „Ne, to se přece neděje lidem, jako jsme my“  - Reuters
Video se připravuje ...

Web také přinesl záběry z bezpečnostní kamery v obchodním domě v Manchesteru, na nichž je podle něj zachycen Abedi minulý pátek krátce poté, co si koupil batoh použitý při útoku.

Pink ( 25. května 2017 14:28 )

Když o tom neví Chovanec,tak to určitě nebude pravda,on přece ví všechno.

agfor ( 25. května 2017 14:07 )

Nic neví. Na co živíme tisíce špiclů s královskými platy ? Snad ne jen na špiclování českých lidí.

Zobrazit celou diskusi