Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Detonátor i zbytky šrapnelů: V Manchesteru zabíjela důmyslná bomba

Autor: bud, ČTK - 
24. května 2017
22:13

Bomba použitá při teroristickém útoku v Manchesteru byla velmi pečlivě složená a obsahovala silnou nálož. Na uniklých snímcích z vyšetřování, které dnes zveřejnil deník The New York Times, jsou zbytky modrého batohu, který mohl být použit k přepravě výbušniny, a pravděpodobná rozbuška, již podle vyšetřovatelů pachatel zřejmě držel ve své levé ruce.

Na snímcích jsou také ukázány matice a šrouby, které rozmetal výbuch do okolí, stejně jako zbytky 12voltové baterie, která by mohla být zdrojem energie roznětky.

Předběžné vyšetřování už naznačilo, že bomba byla vyrobena s velkou pečlivostí a odborností. Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký vyšetřování uvedla, že „výroba takového druhu bomby vyžaduje určitou úroveň odbornosti a způsobilosti“.

Odkud snímky pocházejí, není v tuto chvíli jasné. Není ale vyloučeno, že je americkému deníku poskytly zdroje z bezpečnostních složek.

Jak proběhl útok? Podívejte se na rekonstrukci:

Video  Smrt v Manchesteru: Útočník zabíjel hřebíkovou bombou.  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
Video se připravuje ...

Unik informací, Británie zuří

Americká média také jako první zveřejnila informace o útočníkovi. Jméno dvaadvacetiletého Salmana Abediho zveřejnily jako první televizní stanice CBS News a NBC, ještě před nimi však televize ABC s odkazem na předního činitele bezpečnostních složek uvedla, že šlo o sebevražedný útok. Poté se s odvoláním na nejmenované americké činitele přidaly i agentury AP a Reuters.

Rozladěna byla informacemi pocházejícími od amerických kolegů britská ministryně vnitra Amber Ruddová. „Britská policie dala jasně najevo, že chce mít pod kontrolou zveřejňování informací, kvůli zabezpečení průběhu operace, kvůli momentu překvapení, takže je iritující, pokud něco unikne z jiných zdrojů,“ řekla v dnešním rozhovoru s televizí BBC. „Mohu říci, že jim je situace zcela jasná a vědí, že by se to nemělo opakovat,“ dodala na adresu Američanů.

Podívejte se, co zůstalo po výbuchu bomby:

abaron ( 25. května 2017 10:48 )

mladého bina proroka pre tv šoking už majú ... a toto vyzerá na ducha pomstiteľa

naidka ( 25. května 2017 07:51 )

Že jim nebyl podezřelý čmoud s batohem asi si mysleli, že po skončení akce se už nemůže nic stát.

Zobrazit celou diskusi