Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Severní Korea dál testuje ničivé rakety: Nyní dokážou nést jaderné hlavice!

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
15. května 2017
06:44

Severní Korea označila nedělní odpálení své balistické rakety za test nového modelu střely středního až dlouhého doletu. Zkušební vypuštění střely pod osobním dohledem vůdce KLDR Kim Čong-una bylo úspěšné a jeho cílem bylo ověřit schopnost rakety nést „velkou a těžkou jadernou hlavici“, sdělila oficiální severokorejská tisková agentura KCNA.

Agentura dodala, že střela byla odpálena pod co největším úhlem, aby nijak neovlivnila bezpečnost sousedních zemí. Raketa nazvaná Hwasong-12 urazila 787 kilometrů a vylétla do výšky až 2111,5 kilometrů, uvedla KCNA podle agentury Reuters.

O testování severokorejské balistické rakety informovala jako první jihokorejská tisková agentura Jonhap. Zkouška se podle Jonhap uskutečnila v neděli ráno místního času (sobota 22:30 SELČ), střela byla odpálena z odpalovacího střediska u města Kusong na severozápadě země a dopadla do Japonského moře. Šlo o první raketový test od doby, co se úřadu ve středu ujal nový prezident Jižní Koreje, a druhou zkoušku od 29. dubna, kdy KLDR neúspěšně testovala balistickou raketu.

Mezinárodní společenství další severokorejský raketový test vesměs odsoudilo. Nový jihokorejský prezident Mun Če-in test označil za „nebezpečnou provokaci“, Bílý dům vyzval k zesílení sankcí vůči KLDR, proti zkoušce ostře protestovalo i Tokio. Čína nabádala ke zdrženlivosti, poukázala ale na to, že test je v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil nad novým severokorejským raketovým testem znepokojení.

Video  KLDR ukázala simulaci útoku na USA: Vlajka Ameriky v plamenech  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Testy raket zakazují Severní Koreji rezoluce Rady bezpečnosti OSN. USA kvůli zbrojním testům Severní Koreje zpřísnily tento měsíc vůči KLDR své sankce. Američtí vládní činitelé v čele s prezidentem Donaldem Trumpem dali opakovaně najevo, že USA jsou odhodlané přimět KLDR k ukončení jaderného a raketového programu všemi prostředky, v nezbytném případě včetně vojenských.

rego- ( 21. května 2017 12:46 )

To dementní hovado KIM vypadá jak autistické PEDOFILNÍ prase,vlastně jako já,zdenekk

z1234 ( 15. května 2017 10:07 )

Ó velký Kime, ó erudovaná ČTK, Vaše zázračná Hwasong vyletěla do výšky 2111,5 km a stačilo jí k tomu urazit pouze 787 km. Das ist logiš

1tigrusenka ( 15. května 2017 08:56 )

Kimčong si dělá co chce a starý pán z Vašinktónu z toho má stařeckou s.račku

Zobrazit celou diskusi