Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zbitý lékař se s aerolinkami dohodl na odškodném. Dostane miliony dolarů?

Autor: simao, ČTK - 
27. dubna 2017
22:50

Cestující, jehož americká letecká společnost United Airlines nechala násilím vyvést ze zaplněného letadla, se s aerolinkami dohodl na vyplacení odškodného. Jak vysoké bude, aerolinky ani brutálně zbitý lékař David Dao neprozradili. Podle amerických médií však může jít až o miliony dolarů.

Devětašedesátiletý americký lékař vietnamského původu David Dao, který se firmu po široké medializaci případu rozhodl zažalovat, dostane na základě mimosoudní dohody blíže nespecifikovanou sumu. Informoval o tom dnes jeho obhájce.

Incident, kvůli jehož negativnímu ohlasu se společnost rozhodla změnit zaběhlá pravidla, se odehrál 9. dubna před startem vnitrostátního letu z Chicaga.

Aerolinky chtěly ve zcela zaplněném letounu dát na poslední chvíli přednost své posádce mimo službu, která druhý den opět nastupovala na směnu. Kvůli tomu měli čtyři náhodně vybraní cestující stroj opustit. Dao se však odmítl svého místa vzdát, přestože aerolinky v takových případech poskytují kompenzace.

VIDEO: Podívejte se, jak policie „zatočila“ na palubě United Airlines s lékařem

Letištní policie jej proto násilím z letadla vyvlekla. Video se zákrokem, při němž se Dao vytrvale vzpouzel, získalo velkou publicitu na zpravodajských webech i sociálních sítích a přimělo firmu k reakci.

Její šéf nejprve zásah hájil, poté se však omluvil a aerolinky ustoupily od upřednostňování svých zaměstnanců při obsazování letů.

Dao podle lékařů utrpěl otřes mozku, zlomeninu nosu a přišel o dva zuby. Rozhodl se proto firmu zažalovat. Hrozbu soudních tahanic nyní odvrátila dohoda o odškodnění, které se podle některých médií může pohybovat až v řádu milionů dolarů. Firma už nabídla ostatním pasažérům letu odškodné ve výši ceny letenky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi