Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Za brutální vyhazov z letadla žaloba: Lékař se chce soudit s United Airlines

Autor: ČTK, deb - 
13. dubna 2017
19:51

Pasažér, kterého americké aerolinky United Airlines nechaly násilím vyvést ze zaplněného letadla, leteckou společnost zažaluje, jakmile bude ukončeno vyšetřování incidentu. Na tiskové konferenci to ve čtvrtek řekl jeho právník Thomas Demetrio. 

Demetrio se domnívá, že nedělní incident, po němž musel být jeho klient hospitalizován, neměl rasový podtext. Upřesnil, že cestující při zásahu utrpěl silný otřes mozku, přišel o dva přední zuby a má zlomený nos. Rozsah duševní újmy prý není znám.

Videozáznam, na kterém je zachyceno, jak je devětašedesátiletý lékař vietnamského původu David Dao násilně vyváděn z letadla, se rychle rozšířil po internetu. Akcie United Continental Holdings, což je mateřský podnik United Airlines, po incidentu výrazně ztratily na hodnotě. Letecká společnost čelí i výzvám k bojkotu.

„Aerolinky, a zvláště United (Airlines), nás dlouho šikanovaly,“ prohlásil ve čtvrtek Demetrio na tiskové konferenci v Chicagu, na jehož letišti se událost odehrála. „Jestli podáme žalobu? Ano, pravděpodobně,“ řekl.

Posádka letounu podle právníka neměla prudkou hádku s pasažérem vůbec připustit. Také dcera Daa, který je otcem pěti dětí, na tiskové konferenci prohlásila, že to, co se stalo jejímu otci, „by se nikdy nemělo stát žádné lidské bytosti“.

Událost se stala na lince z Chicaga do Louisville. Protože společnost chtěla v letu upřednostnit členy své posádky mimo službu, kteří v pondělí opět nastupovali na směnu, vyzvala cestující, aby čtyři místa sami dobrovolně za odškodné uvolnili. Protože se nikdo nepřihlásil ani po zvýšení finančního odškodného, byli náhodně vybráni čtyři lidé. Ti pak na pokyn dopravce museli letadlo opustit. Tři to udělali, čtvrtý se ale svého místa odmítl vzdát. Ze sedačky ho proto vyvlekla letištní ostraha.

VIDEO: Podívejte se na celý incident, kdy policie násilím vyvedla lékaře z přeplněného letadla

Terčem kritiky je i šéf letecké společnosti United Airlines Oscar Muňoz, který nejprve vyvedeného pasažéra označil za člověka, který se při incidentu choval nevhodně. Po dvou dnech se ale omluvil s tím, že podobná událost se již nebude opakovat. Mluvčí společnosti Megan McCarthyová ve středu nabídla cestujícím z tohoto letu kompenzaci v hodnotě ceny, kterou za letenku zaplatili.

Dao podle svého právníka řekl, že incident v letadle United Airlines byl pro něj děsivější, než když v roce 1975 opouštěl Vietnam. Demetrio ve čtvrtek řekl, že on a jeho klient veřejnou omluvu přijali, i když ji považují za neupřímnou a vyvolanou až veřejným pohoršením.

vendulinek ( 14. dubna 2017 07:52 )

Montevideo : Presne tak , doktor nic spatneho neudelal ,koupil si letenku ktera byla platna na to letadlo a pro nej to zhaslo . Takze spolecnost se ted pekne predvedla a kor v Chicagu jak jednaji s pasazerama .Soud jim urci ale tak vysokou pokutu ze se s toho budou lecit hodne dlouho.a Pan doktor v jeho veku s penez ktere vysoudil bude si zit jako kral kdyz se vrati do Vetnamu ....ale co by tam delal ? Jeho domov a jeho rodina je USA .God bless to Dr. and his family ! Good luck to you I wish to you the best !!!

vendulinek ( 14. dubna 2017 07:44 )

Ty jsi minzak vid ? Tebe bych chtel vydet misto toho doktora a hlavne ....JA NEUMET TY VOLE ANGLISHTINU CO ? VERIM ZE BY JSI BYL RAD NA JEHO MISTE CO ? Bys tu spolecnost sbankrotoval s tou tvou ***ni drskou co ,ale ty by jsi se jeste jednou musel narodit na to ty hnupe ...vylizanej mozku .!!!!

montevideo ( 13. dubna 2017 20:34 )

Držím panu doktorovi palce. Ať pošle ty dementy na buben.

Zobrazit celou diskusi