Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Pilot-sebevrah byl jasně narušený, doma měl i neschopenku: Dalo se tragédii zabránit?

Autor: ČTK, dce - 
13. března 2016
12:13

Andreas Lubitz, který před rokem nasměroval letadlo, které pilotoval, proti francouzským Alpám, měl na den nehody neschopenku! Vyšetřovatelé ji u něj doma našli roztrhanou. A nyní chtějí zpřísnit lékařské kontroly a komunikaci s leteckými společnostmi. Tragédii, při které zemřelo 150 lidí, se totiž mohlo zabránit!

Francouzští vyšetřovatelé loňské havárie letadla společnosti Germanwings, při níž zahynulo všech 150 lidí na palubě, doporučují zpřísnit lékařské kontroly pilotů a zlepšit oznamování výsledků těchto kontrol leteckým společnostem. Ve své závěrečné zprávě, kterou zveřejnili, experti také potvrdili, že německý kopilot měl duševní problémy a zřícení stroje způsobil úmyslně.

Letadlo nízkonákladových aerolinek Germanwings se zřítilo 24. března 2015. Kopilot Andreas Lubitz podle vyšetřovatelů využil toho, že kapitán letounu odešel na toaletu, zablokoval vstup do pilotní kabiny, navedl stroj na klesání a nechal zvyšovat jeho rychlost. Letadlo narazilo do horského masivu v rychlosti 700 kilometrů v hodině. Nikdo z lidí na palubě stroje neštěstí nepřežil.

Francouzský úřad pro bezpečnost civilního letectví BEA ve zprávě podle agentury Reuters uvedl, že Lubitz začal trpět duševními problémy v prosinci 2014 a v následujících měsících navštívil více lékařů. Žádný z nich ale nevaroval leteckou společnost ani letecké úřady. Jeden z lékařů přitom dva týdny před katastrofou doporučil, aby se Lubitz léčil na psychiatrické klinice. Na den nehody měl od lékaře neschopenku, kterou našla policie u něj doma roztrhanou.

Je také zřejmé, že kopilot čin předem plánoval. Před osudným letem hledal na internetu informace o sebevraždách a zabezpečení dveří kokpitu.

montevideo ( 13. března 2016 17:05 )

V každém případě je třeba mít se před německými leteckými společnostmi na pozoru. Už proto, že budou nuceni nějak zaměstnat ty své uprchlíky.

soorry ( 13. března 2016 16:59 )

Závažné zdravotní problémy, psychické, zrak, sluch, by měli lékaři u plotů hlásit, a to elektronicky, tzn., nejrychlejší způsob. No prostě to doktoři zdrbali, ten toho využil a neštěstí bylo hotové.

montevideo ( 13. března 2016 16:54 )

Protože reaguji na tvůj příspěvek .

sandokan500 ( 13. března 2016 16:36 )

Laserové dělo nic vi c nic miň.

la.ma ( 13. března 2016 16:29 )

ovšem, to je jasné, proč to tu vypisuješ ?

Zobrazit celou diskusi