Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pilot-zabiják psal svému lékaři: Bojím se, že oslepnu! Zvýšil jsem si dávky léků

Autor: rc - 
6. března 2016
11:34

„Bojím se, že oslepnu,“ psal v e-mailu pár týdnů před tragickou událostí Andreas Lubitz (†27). Pilot-sebevrah, který nechal Airbus A320 německé letecké společnosti Germanwing zřítit na jihovýchodě Francie. Na palubě bylo 149 lidí.

Tragická událost se stala 24. března roku 2015. Tehdy německé letadlo letecké společnosti Germanwings letělo ze španělské Barcelony do Düsseldorfu. Tam ale nikdy nepřistálo.

Airbus A320 se zřítil na jihu Francie nedaleko města Digne se 149 lidmi na palubě. Podle záznamů z „černých skříněk“ nechal letadlo havarovat druhý pitol Andreas Lubitz, který zavřel dveře do kabiny pilotů poté, co kapitán odešel na WC.

Pozdější šetření odhalilo, že sedmadvacetiletý Andreas trpěl silnými depresemi. Ztrácel zrak, trpěl nespavostí a měl sebevražedné myšlenky. Strašně se bál, že kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu ztratí svou práci.

Německý deník Bild v sobotu uveřejnil e-mail, který psal Lubitz jednomu ze svých lékařů. V dopise stojí, že si ze své vůle zvýšil dávku Mirtazapinu, tedy silných antidepresiv. „Beru dva týdny Mirtazapin, ale dávkování po 15 mg nemělo efekt, a já jsem ho zvýšil na 30 mg. Při tomto dávkování jsem se stal nejklidnějším, někdy mám záchvat paniky v souvislosti se zrakem. Bohužel spánek se s Mirtazapinem nezlepšil, bývají noci, kdy vůbec nemůžu usnout,“ píše Lubitz v elektronickém dopise.

„Maximální doba spánku tvoří dvě hodiny za noc (ale to bývá v současné době zřídka). Kvůli tomu, že se bojím, že budu stále slepnout, a soustředím se na své oči, mé myšlenky se stále kolem toho točí a stres roste, proto nemohu pravidelně spát. Ve dne je přijímání reality také spojeno s očima, protože každá situace mi to připomíná,“ píše.

Lubitz kvůli svým psychickým problémům navštívil během let celkem 41 lékařů, ale ani jeden z nich se nespojil s leteckou společností, aby ji varoval. Podle DailyMailu dva dny po neštěstí jeden z jeho lékařů řekl policii: „Neřekl mi, že poletí.“

Zobrazit celou diskusi