Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

KLDR slaví 105. narozeniny Kim Ir-sena. Jeho vnuk se chlubí novými raketami

Autor: ČTK, bk - 
15. dubna 2017
08:55

V Severní Koreji začaly oslavy 105. výročí narození zakladatele komunistického režimu Kim Ir-sena. Na vojenskou přehlídku na centrálním Kim Ir-senově náměstí v Pchjongjangu dorazil nynější severokorejský vůdce Kim Čong-un, Kim Ir-senův vnuk. KLDR při této příležitosti poprvé ukázala své balistické střely odpalované z ponorky, napsala agentura Reuters.

Čína varovala, že konflikt v Severní Koreji může propuknout každým okamžikem. Čína varovala, že konflikt v Severní Koreji může propuknout každým okamžikem. | Reuters
Severní Korea slaví sobotní 105. výročí narození zakladatele komunistického režimu Kim Ir-sena. Narozeniny muže, který je ve světě označován za diktátora, jsou v jeho vlasti známé jako Den slunce a jsou velkým státním svátkem. Letošní oslavy se konají v době vyostřeného napětí mezi KLDR a Spojenými státy a rovněž mezinárodního napětí, jež vyvolávají testy severokorejského vojenského arzenálu.

Panují obavy, že by KLDR mohla právě při oslavách narození Kim Ir-sena podniknout novou raketovou nebo jadernou zkoušku. Podle analytiků je ze satelitních snímků zřejmé, že místo, kde KLDR jaderné testy provádí, je připraveno k dalšímu použití.

Severní Korea se dnes navzdory nejnovějšímu napětí se Spojenými státy nerušeně připravovala na sobotní oslavy 105. výročí narození zakladatele komunistického režimu Kim Ir-sena. Severní Korea se dnes navzdory nejnovějšímu napětí se Spojenými státy nerušeně připravovala na sobotní oslavy 105. výročí narození zakladatele komunistického režimu Kim Ir-sena. | Reuters

„Jsme připraveni odpovědět na jakýkoli jaderný útok vlastním jaderným útokem,“ řekl na oslavě, jež předcházela vojenské přehlídce, vysoký představitel komunistické strany KLDR Čche Rjong-he. Tisková agentura KCNA už předtím oznámila, že armáda si je jistá, že v případě války je schopna americké základny v Jižní Koreji, „velitelství zla“, stejně jako vedení v Soulu „zničit během několika minut“.

Severokorejci mluví o hysterii Trumpovy vlády

Severní Korea v sobotu podle agentury Reuters uvedla, že „vojenská hysterie“ vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa se dostala do „nebezpečné fáze, kterou již nelze přehlížet“.

KLDR slaví 105. výročí narození Kim Ir-sena. KLDR slaví 105. výročí narození Kim Ir-sena. | Reuters

Televizní stanice NBC tento týden s odvoláním na nejmenovaný zdroj ze zpravodajských služeb informovala, že Spojené státy jsou připraveny podniknout preventivní úder konvenčními zbraněmi proti KLDR v případě, že získají důkazy o jejích přípravách podniknout další jaderný výbuch. Severokorejská armáda následně pohrozila, že nemilosrdně zpustoší USA, pokud se Washington rozhodne na KLDR zaútočit.

Před tribunou, na níž Kim Čong-un v tmavém obleku s úsměvem hovořil se svými poradci, v sobotu defilovaly tisíce vojáků, kteří na přehlídku čekali několik hodin v přistavených autobusech. Za nimi jely tanky, odpalovací raketové systémy a další vojenská technika. Ve 105 formacích nad náměstím přelétávala letadla.

Podívejte se, jak KLDR testuje své rakety:

Video  Raketové testy KLDR  - reuters
Video se připravuje ...

Situace v KLDR znepokojuje také Čínu. Její ministr zahraničí Wang I v telefonickém rozhovoru s ruským protějškem Sergejem Lavrovem řekl, že Peking si přeje spolupracovat s Moskvou při uvolnění situace. „Chceme, aby se strany vrátily k jednacímu stolu,“ řekl. Rusko vyzvalo všechny strany ke zdrženlivosti a k tomu, aby se vyhnuly jakékoli provokaci. Čínský deník Global Times důrazně vyzval Pchjongjang, „aby se tentokrát nedopustil žádného omylu“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

havran2 ( 15. dubna 2017 13:46 )

To tlusté prase by se už mělo podříznout ! ! !

Samo ( 15. dubna 2017 11:34 )

To co jsi teď zplodil asi platí na tebe, protože se vyjaduješ jako nějaký dement. Jasně, že se válčí, ale válčí se tam, kde se válčilo odjakživa, ať to byl Pakistán s Indií, Irák s Iránem, Afganistán nebo kdekoliv v Africe, kde si vládnou domorodci. A jinak možná nejsi dement ale jenom komunistický ignorant.

Samo ( 15. dubna 2017 11:07 )

Kdyby USA neměly 900 základen po celém světě, jak tady píšeš i když pravda je mnohem skromnější- řekl bych tak sotva třetina, tak kdyby Američané neměli základny po celém světě, tak už by dávno probíhala 3. světová válka a pokud ta ne, tak neustálé války všech proti všem- islámu proti křesťanství, etnikám proti jiným etnikám, komunistům proti kapitalistům a další války o nerostné bohatství na povrchu zemském i na dně moří.

mrdlafka ( 15. dubna 2017 09:54 )

píšou se tu samí sr.ačky a to jsou prosím velikonoce

Zobrazit celou diskusi