Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Senát bude vyslýchat Trumpova zetě: Kvůli spolupráci s Ruskem

Autor: ČTK - 
27. března 2017
23:17

Výbor pro tajné služby amerického Senátu chce vyslechnout prezidentova zetě Jareda Kushnera v rámci vyšetřování údajných kontaktů volebního štábu Donalda Trumpa s ruskými činiteli. Republikánští i demokratičtí představitelé výboru uvedli, že Kushner se předstoupit před senátory rozhodl dobrovolně, napsala agentura Reuters. Termín výslechu znám není. Kushner, manžel Trumpovy nejstarší dcery, byl během kampaně Trumpovým poradcem. Tuto funkci vykonává i nyní.

Výbor se podle newyorského listu chce Kushnera zeptat na dvě schůzky za účasti ruského velvyslance Sergeje Kisljaka, které se měly uskutečnit loni v prosinci v Trumpově newyorském sídle. Senátory zajímá také setkání Kushnera se šéfem ruské státní rozvojové banky z téže doby. Podle ruských médií jde o Kushnerovo setkání se Sergejem Gorkovem, ředitelem ruské Banky pro rozvoj a vnější hospodářské vztahy (Vněšekonombank – VEB). Schůzku zorganizoval Kisljak.

Banka je na seznamu ruských institucí, které vláda dřívějšího prezidenta Baracka Obamy zařadila v roce 2014 na sankční seznam kvůli ruské okupaci ukrajinského Krymu. Sankcím je vystaven i sám Gorkov. Banka VEB dnes podle Reuters potvrdila, že se její představitelé s Kushnerem setkali a že schůzka měla podobu propagace rozvojové strategie.

Exvelvyslanec v USA Alexandr Vondra hovoří o Trumpovi:


 

Kushner je ochoten vypovídat

Členové týmů čerstvě zvoleného prezidenta USA se běžně setkávají s řadou zahraničních činitelů včetně ruských, upozorňuje list. Trumpova mluvčí Hope Hicksová americkému deníku řekla, že Kushner se loni v prosinci setkal s desítkami lidí z nejrůznějších zemí světa. Kushner je podle Hicksové nicméně ochoten před senátním výborem vypovídat. Dobrovolnost potvrdil i výbor. „Pan Kushner nebude jistě posledním člověkem, kterého výbor vyzve k poskytnutí svědectví. Očekáváme od něj, že poskytne odpovědi na klíčové otázky, které v našem šetření vyvstaly,“ uvedli ve společném prohlášení republikánský předseda výboru Richard Burr a senátor Mark Warner, který je nejvýše postaveným demokratem ve výboru.


Vliv Ruska na americké prezidentské volby vyšetřují čtyři kongresové výbory. Poznatky o údajném ruském ovlivňování voleb shromažďuje i Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Žádná z těchto institucí šetření dosud neuzavřela.

Mike Pence by byl lepší volbou, říká exvelvyslanec Petr Kolář:



Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi