Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Otec padlého vojáka se odmítl sejít s Trumpem. Smrt syna chce vyšetřit

Autor: mah - 
27. února 2017
21:48

Otec padlého člena amerického SEAL týmu se odmítl setkat s prezidentem Donaldem Trumpem. Jeho syn William Ryan Owens padl při útoku speciálních sil v Jemenu. Byla to první vojenská akce, kterou nově zvolený prezident USA schválil a za kterou byl okamžitě kritizován. Owensův otec dodal, že doufá v důsledné vyšetření smrti svého syna. Informovaly o tom deníky The Washington post a Miami Herald.

Owens starší se s Trumpem odmítl setkat, protože si rodina žádala soukromý obřad. „Je mi líto, ale nechci se s ním vidět,“ řekl prý kaplanovi, který ho o přítomnosti prezidenta informoval. Poté ještě dodal, že mu jeho svědomí nedovolilo s ním mluvit, nechtěl ale dělat scény.

Zároveň pochyboval i o významu akce. „Proč musela přijít tahle hloupá mise a proč ji prezident schválil, když nebyl v úřadu ještě ani týden?“ byla jeho hlavní otázka. Tu ještě podporuje to, že v předchozích dvou letech si USA v Jemenu vystačily s nálety bezpilotních letounů. Akce, ve které padl jeho syn, tak podle něj byla jen zbytečnou demonstrací síly, která ve výsledku nic nepřinesla.

Mise, o které je řeč, proběhla 28. ledna. Většina expertů ji okamžitě označila za selhání. Kromě Owense mladšího při ní zahynulo až 29 civilistů. Původně mělo jít o rychlý sběr dat, počítačů a mobilních telefonů, ve kterých měly být informace o členech al-Káidy. Ta se nakonec změnila v hodinovou přestřelku.

Byla to první mise, kterou prezident Donald Trump schválil, když byl v úřadu pouhých šest dní. Z Bílého domu opakovaně zaznělo, že mise byla úspěšná a že ti, kdo o tom pochybují, uráží památku Williama Owense.

William Ryan Owens se narodil 5. března 1980 ve městě Peoria ve státě Illinois. Vyrůstal ve Fort Lauderdale na Floridě. Jeho otec je válečným veteránem a policistou. Jeho matka pracovala jako policejní vyšetřovatelka. K námořnictvu se dal v létě 1998, členem SEAL týmu se stal v roce 2002. Za svoji kariéru obdržel několik vyznamenání včetně dvou bronzových medailí za statečnost. Byl ženatý a měl tři děti.

DBBS ( 27. února 2017 22:13 )

Chtěl mít syna v armádě ? Byl hrdej že je u SEAL ? Tak měl dement počítat s tím, že kdykoliv jeho syn může umřít. Prostě *** kterej nechce Trumpa a je z toho hned haló.

Zobrazit celou diskusi