Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Číňané objevili kosti krokodýla staré 2700 let. Byly velké jako kostka domina

Autor: nka - 
8. února 2017
10:34

Přes 2700 let staré kosti krokodýla objevili archeologové poblíž města Si-an, metropole čínské provincie Šen-si. Oznámil to web deníku China Daily.

Kosti pochází z doby dynastie Čou, která Číně vládla od 11. století do roku 771 př. n. l. Odborníci je našli na stanovišti, kde intenzivní výkop probíhá už od roku 2012.

„Každá z kostí byla velká asi jako kostka domina a zoologové určili, že pochází z krokodýla,“ upřesnil představitel archeologického týmu Yue Lianjian s tím, že na místě možná fungovala dílna na výrobu bubnů z krokodýlí kůže.

Pozůstatky krokodýlů se už dříve nalezly v jižní Číně, jejich objev ve středočínské provincii Šen-si je ale pro odborníky překvapivý.

„Většina krokodýlů žije v řekách, jezerech a bažinách v tropických a subtropických oblastech. Proto si teď myslíme, že v této oblasti byl v minulosti velký vodní zdroj, možná jezero. Archeologové navíc na místě nalezli množství lastur a keramických závaží pro rybářské sítě,“ dodal Yue.

Na místě vykopávek archeologové během posledních let objevili i 10 hrobů, čtyři studny, dvě hrnčířské pece a velké množství keramiky. Našli také zachovalé zbytky zrnek obilí,  které poodhalí pěstitelské metody tehdejších obyvatel oblasti.

Krokodýli jsou velmi starý řád plazů. Na zemi se pohybují od dob dinosaurů. Svou silou a zuby vzbuzují respekt nejen u lidí, ale i u jiných zvířat. Ne vždy ale v soubojích vyhrají – podívejte se na galerii:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi