Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trump předal před inaugurací obří impérium dětem. Prý tím vyřešil střet zájmů

Trump předal obří impérium dětem.
Trump předal obří impérium dětem.  (Autor: ČTK, Reuters, EPA)
Autor: všm/čtk - 
23. ledna 2017
22:21

45. americký prezident Donald Trump se ještě před svou inaugurací údajně vzdal byznysových aktiv a opustil pozice ve stovkách společností. Již v minulosti slíbil, že před převzetím úřadu převede svůj majetek do fondu. Firmy budou řídit jeho synové a manažeři. Ani to ale podle řady kritiků neřeší možný střet zájmu.

Trump rezignoval ve více jak 400 organizacích, v kterých byl majetkově i manažersky vázán. CNN o tom informovala společnost Trump Organization, která se zabývá obchodováním s nemovitostmi. Provozuje také mnoho hotelů, kasin a golfových hřišť po celém světě.

Médiu zaslala 19stránkový dokument, v kterém se Trump vzdává byznysových zájmů a převádí je na své dospělé syny. Dokument je datován 19. ledna, tedy den před oficiálním převzetím prezidentského úřadu. Podle informací The New York Times nicméně řada firem doposud neobdržela oficiální dokumenty.

„Synové Don a Eric nyní řídí celou společnost,“ uvedl v pondělí tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spicer. 

Předání majetku do fondu je podle Trumpovy advokátky Sheri Dillonové lepší řešení než prodej. Prezident se prý nehodlá zbavit jmění, které pracně vybudoval. Trump chce dát jasně najevo, že prezidentského úřadu nehodlá zneužít k osobnímu obohacení.

Právě to ale některé odborníky příliš neuklidňuje. Fakt, že Trump převedl své impérium na děti, střetu zájmu podle nich nijak nebrání. 

11karel11 ( 23. ledna 2017 23:59 )

Trump je velmi zkušený a pracovitý člověk. Konečně udělá pořádek.

Zobrazit celou diskusi