Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Narkobaron „Prcek“ dobojoval: Mexiko ho vydalo Spojeným státům

Autor: ČTK - 
20. ledna 2017
07:59

Mexický narkobaron Joaquín Guzmán byl vydán do Spojených států. Oznámilo to mexické ministerstvo zahraničí a potvrdilo americké ministerstvo spravedlnosti. Guzmánovu deportaci povolily mexické soudy.

Letadlo s narkobaronem, který se deportaci bránil za pomoci všech možných právních kliček, přistálo v New Yorku. Guzmán má být předveden před federální soud v Brooklynu, uvedla agentura AP a dodala, že podle obhájců bylo vydání nelegální a mexická vláda jej podnikla z „čistě politických“ důvodů.

Šéf obávaného drogového kartelu Sinaloa Guzmán, přezdívaný Prcek, čelí v USA před soudy v Texasu a Kalifornii obviněním z vraždy, pašování a distribuce kokainu a marihuany, praní špinavých peněz a nelegálního držení zbraní.

Video Útěk drogového bosse si bachaři natočili na video. - Twitter
Video se připravuje ...

V Mexiku byl Guzmán už v 90. letech odsouzen ke dvaceti letům za vraždu a obchod s drogami. V mexickém vězení se Guzmán ocitl znovu od loňského ledna, kdy byl po půl roce na útěku dopaden policií v jeho rodném státě Sinaloa.

USA požádaly o Guzmánovo vydání v loni lednu. Mexické soudy vydání schválily, následně tak v květnu učinilo i mexické ministerstvo zahraničí. Ještě předtím se USA musely zaručit, že Guzmán nedostane trest smrti, neboť v Mexiku je zrušen. Guzmánovi advokáti podali proti rozhodnutí o deportaci několik odvolání, ale u nejvyššího soudu neuspěli.

 

 

tgbg ( 20. ledna 2017 14:41 )

V USA teprve prcek pozná co je kriminál. Rozhodně to nebude VIP cela se vším komfortem jako v Mexiku.

vosavopruz ( 20. ledna 2017 11:52 )

 chudák Prcek

Zobrazit celou diskusi