Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

John Kerry se v deltě Mekongu setkal s bývalým nepřítelem z války ve Vietnamu

Autor: ČTK - 
15. ledna 2017
11:11

Šéf americké diplomacie John Kerry (73) během návštěvy Vietnamu v sobotu zavítal do míst v deltě řeky Mekong, kde jako poručík amerického válečného námořnictva bezmála před půl stoletím bojoval. Setkal se tam s někdejším nepřítelem z komunistických partyzánských jednotek Vietcong. Někdejší nepřátelé, nyní sedmdesátníci, si srdečně potřásli rukama. Návštěva Vietnamu je součástí turné, v jehož rámci se Kerry loučí před odchodem z úřadu.

Někdejší partyzán Vo Ban Tam, který se nyní živí lovem krevet, si dopodrobna pamatuje na 28. únor 1969, kdy zkřížil cestu poručíku Kerrymu. Partyzánská jednotka chystala past na hlídkový člun, kterému Kerry velel. Cílem bylo přilákat plavidlo na dostřel ručnímu protitankovému granátometu.

Přepad se ale nezdařil. Kerry nechal přirazit člun ke břehu a ze své automatické útočné pušky M-16 zastřelil střelce z granátometu, čímž zachránil svou posádku. Za čin byl později vyznamenán.

 

Zabitý partyzán se jmenoval Ba Thanh a bylo mu čtyřiadvacet let, zavzpomínal Vo Ban Tam. „Byl to skvělý voják,“ citovala jej agentura AFP.

Kerryho nasazení ve Vietnamu se stalo předmětem trpkých polemik v roce 2004, kdy tento demokratický politik prohrál souboj o Bílý dům s Georgem Bushem mladším. Kerryho protivníci jej obviňovali ze lhaní a ze zrady, tvrdili, že v únoru 1969 zabil nezletilce. Ukázalo se, že šlo o nepravdivá tvrzení.

ƒ„Jako partyzáni jsme nikdy nebyli tam, kde jste na nás útočili,“ připomněl Vo Ban Tam hrdě svému návštěvníkovi. „Jsem šťastný, že jsme oba naživu,“ odpověděl mu Kerry, který si z vietnamské války kromě medaile za statečnost odnesl i tři vyznamenání za zranění.

 

Po návratu z vietnamské války jako protiválečný aktivista Kerry přesvědčoval americký Senát, že Spojené státy nemají ve Vietnamu co dělat. „Většina lidí ani nechápe rozdíl mezi komunismem a demokracií. Chtějí jen pěstovat rýži, aniž by se nechali rozstřílet z vrtulníků a napalm nespálil jejich vesnice,“ prohlásil tehdy a svou řeč ukončil slavnou větou: „Jak můžete od někoho žádat, aby byl poslední, kdo zemře ve Vietnamu (...) aby zemřel kvůli chybě?“

V hlásání nenásilného pacifismu Kerry pokračoval v 70. letech, než se stal na 28 let senátorem, kandidátem na prezidenta a nakonec ministrem zahraničí. Po čtyři roky stále připomínal zkušenost s porážkou Američanů ve Vietnamu a usiloval o zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi.

„Opravdu musíme analyzovat a pochopit, co se skrývá za hesly,“ svěřil se teď novinářům, kteří jej provázeli do delty Mekongu. Sám sebe popisoval jako optimistu, který „spíše vidí, že sklenice je z poloviny plná, než z poloviny prázdná.“ Před několika dny se ale také svěřil, jak hluboce jej trápí americká bezmoc v Sýrii a neúspěch při řešení konfliktů na Blízkém východě.

Zobrazit celou diskusi