Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ikonické foto z války ve Vietnamu: Žena po 40 letech podstoupí léčbu jizev

Autor: mb - 
26. října 2015
15:17

Snímek nahé holčičky, která se svými kamarády utíká před bombami, se stal symbolem hrůz války ve Vietnamu. Z děvčátka vyrostla žena, a přestože od osudového bombardování uplynulo již 43 let, její tělo dodnes hyzdí jizvy. Nyní Kim Phuc (52) podstupuje laserovou terapii na Floridě, která by měla zmírnit její bolesti a utrpení.

Tváře dětí jsou zkřivené hrůzou, prchají před bombami, které zasypaly jejich rodnou vesnici. Fotografii však dominuje obraz nahé holčičky, která zjevně v bolestech utíká po silnici. Snímek zapůsobil na miliony lidí po celém světě i odbornou porotu, autor Nick Ut (64) za něj dostal v roce 1973 Pulitzerovu cenu.

Dívka jménem Kim Phuc

Té dívce bylo tehdy pouhých 9 let, nyní je z ní zralá žena, manželka, matka, babička. Kim Phuc se přestěhovala v 90. letech z Vietnamu do Kanady, kde žije dodnes. „Tolik let jsme snila o tom, že nebudu mít žádné jizvy, nebudu pociťovat žádnou bolest, až budu v nebi. Ale nyní nebe sestoupilo na zem,“ okomentovala Kim laserovou terapii, kterou nyní podstupuje na Floridě. I když je procedura nepříjemná, hodlá vydržet v naději, že se její stav zlepší.

Osudový den

Od osudového dne, kdy její rodnou vesnici zasypalo jihovietnamské letectvo  bombami, uplynulo už několik desítek let. Kim ale rozhodně nezapomněla. „Umírám, je mi horko, hořím, hořím, umírám,“ křičela tehdy, když jí pokožka odpadávala z těla. „Jako dítě jsem milovala lezení po stromech, byla jsem jako opice. Jenže se spáleninami se vše změnilo. Už jsem nelezla po stromech, už jsem si nehrála s kamarády. Bylo to těžké…,“ vzpomíná žena. Po 14 měsících v nemocnici a 17 plastických operací Kim tehdy propustili domů. Jenže obludné jizvy jí zůstaly na celý život, doteď jí hyzdí ruku i záda. 

Nevzdala se

Nehledě na své znetvoření se Kim Phuc nevzdala. Vdala se a se svým mužem vychovala dvě děti. V 90. letech získal pár azyl v Kanadě, kde žijí dodnes. Nejdříve se za foto i jizvy styděla, ale posléze změnila názor. „Pochopila jsem, že ta fotka je se mnou navždy spjata, neuteču tomu. A pokud je to tak, chci využít tento snímek pro hlásání míru. To je má volba,“ říká Kim a dodnes se nechává fotit od fotografa, který před 43 lety pořídil ikonický snímek. „Už mu říkám strýček Ut. Byl na začátku tohoto příběhu a bude zde se mnou i nyní, když začínám další kapitolu,“ uzavírá Kim Phuc.

 

fotrpjotr ( 26. října 2015 17:22 )

To tam ušáci demokraticky vraždili a mučili. https://cs.wikipedia.org/wiki/Masakr_v_My_Lai

honza54.. ( 26. října 2015 17:14 )

ty víš hov.no já tam tenkrát byl, nejsem komouš

gemino ( 26. října 2015 16:06 )

Pokud umíš číst a nemáš vymytý mozek bolševickými žvásty o zlých američanech ve Vietnamu, tak bys mohl vyčíst nejen z článku ale třeba i tady: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3287651/Lasers-ease-pain-napalm-girl-AP-photograph.ht ml#ixzz3pgckbgjm že to byly sami Vietnamci, kteří napalmové bomby na své lidi shodili. Že se to pak hodilo bolševikům jako protiamerická propaganda, a že tomu bezmozci, jako vy, uvěřili, je druhá věc. Pravda je však jedna - ta fotografie vnikla 8.6.1972 poté, co jihovietnamská letadla shodila napalmové bomby na své vlastní vojáky a civilisty.

byvalyvoliccssd4 ( 26. října 2015 15:52 )

My, socdemáčtí pedofilové, máme tento obrázek nad postelí, na toaletě... Samozřejmě proto, abychom poukazovali na zločiny CIA

dfghjk ( 26. října 2015 15:52 )

Jsem zhnusen, další ukázka jak nám zas raní komunisté lhali když nám říkali, že tyto napalmové útoky proti vietnamským vesnicím prováděli američané. Ale nakonec se pravda ukázala. Dobře, že jsme ty prolhance v 89r. zlikvidovali!

Zobrazit celou diskusi