"Jsou situace, kdy je válka jediným řešením, ale předtím je třeba prozkoumat jakoukoli jinou možnost. Válka, která tu zuřila před půl stoletím, rozdělila naše národy a byla důsledkem dramatického nedostatku diplomatického rozhledu a politické vize," uvedl americký ministr, který se bojů ve Vietnamu v letech 1968-69 sám zúčastnil. Po návratu do USA se stal vyhlášeným odpůrcem vietnamského konfliktu.

"Vietnam a naše společná cesta mě často napadá v situacích, kdy se musím potýkat se složitými výzvami dneška," pokračoval Kerry. "Skutečnost, že tu dnes slavíme 20. výročí obnovení diplomatických styků, je důkazem, že nejsme odsouzeni k opakování vlastních chyb. Jsme schopni překonat velké trpkosti a podezíravost nahradit důvěrou, nepřátelství úctou," dodal.

Kerryho projev ale obsahoval i kritiku vietnamských poměrů, zejména údajné nedodržování lidských práv a svobod. Země podle amerického ministra nemůže plně využít svůj potenciál ani plody partnerství s USA, pokud pro své občany nezajistí demokratická práva.

Podle agentury AP vláda Baracka Obamy navzdory těmto výhradám považuje vztahy s Vietnamem za klíčovou součást své asijské politiky. Hanoj se zase snaží získat podporu Washingtonu ve svém sporu s Čínou o ostrovy v Jihočínském moři. Kerryho návštěva ve Vietnam se uskutečnila krátce po historicky první cestě šéfa vládnoucích vietnamských komunistů Nguyen Phu Tronga do USA.