Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Židů v Německu během holokaustu zemřelo o 15 tisíc víc, opravili počty vědci

Autor: ČTK, Mii - 
30. prosince 2016
08:35

Počet obětí holokaustu z řad Židů, kteří žili na území Německé říše, je zhruba o 15 000 vyšší, než se dosud uvádělo. Přišli na to vědci z německého Spolkového archivu na základě podrobného studia osudů jednotlivých Židů žijících v nacistickém Německu, informuje zpravodajský server Spiegel Online. 

Dosud se uvádělo, že Židů, kteří žili na území Německé říše, zahynulo během holokaustu 160 tisíc. Podle nových propočtů historiků ze Spolkového archivu jich ale nacistické rasové politice za oběť padlo 175 191.

Téměř 90 procent všech obětí holokaustu z řad Židů žijících původně v Německé říši zahynulo ve vyhlazovacích táborech na východě Evropy. Zbytek přišel o život většinou ve vlasti, řekl serveru Spiegel Online historik Nicolai Zimmermann. Spáchali buď sebevraždu, zahynuli ve věznicích nebo v koncentračních táborech na německém území.

Ve srovnání s evropskými zeměmi, které nacistické Německo okupovalo, se Židé v Říši mohli na emigraci připravovat déle, obětí z jejich řad je tak relativně méně, uvedl Zimmermann. Zatímco v Řecku nacistické běsnění přežilo jen asi 18 procent místních Židů, v Německu to bylo 73 procent, uvedl historik.

Celkem se obětí holokaustu stalo kolem šesti milionů Židů, z toho asi 1,5 milionu dětí.