Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dokumentaristé objevili 44 let pohřešovaného vojáka z války ve Vietnamu

Autor: tis - 
30. dubna 2013
18:43

Zelený baret John Hartley Robertson je nezvěstný od roku 1968, kdy vojáci Vietkongu sestřelili vrtulník, v kterém byl mezi vojáky vyslanými na speciální misi. Jeho jméno je mezi 60 000 dalšími padlých a nezvěstných, kteří jsou vepsáni do památníku války ve Vietnamu.

Dokument Unclaimed (Nevyžádaný) však ukazuje něco jiného. V jižním Vietnamu se našel člověk, který tvrdí, že je John Hartley Robertson. Po sestřelení ho prý zajal Vietkong, který ho mučil, držel v bambusové kleci, ale nakonec jej pustil na svobodu. Prý je velká pravděpodobnost, že muž utrpěl vážnou poruchu mozku.

V průběhu celých 44 let se ani jednou nepokusil svou rodinu kontaktovat a postupně zapomněl i angličtinu. Ve Vietnamu se oženil s místní zdravotní sestrou, která se o něj starala po osvobození.

Nevymyslel si to!

Dokument si na pomoc přizval bývalého Robertsonova spolubojovníka Toma Faunceho, který se s ním setkal a snažil se zjistit, jestli jde ve skutečnosti o amerického veterána. „Poslouchal jsem ho několik hodin, čekal jsem, že se přizná, že si všechno vymyslel, ale nedal se. Neustále tvrdil, že je John Robertson, americký veterán,“ řekl Faunce.

Jeho sestra si je zcela jistá, že se jedná Robertsona. „Není pochyb, že je to on. Byla jsem si jistá, už když jsem ho viděla na videu, a když jsem chytila do dlaní jeho tvář a podívala se mu do očí, neměla jsem další pochybnosti,“ řekla Jean Robetson Holly. Filmaři však stále doufají, že získají vzorky DNA, aby měli stoprocentní jistotu, že se jedná o pohřešovaného veterána.

mortis69 ( 1. května 2013 10:07 )

Já rozumět a nestačit se divit

mortis69 ( 1. května 2013 03:52 )

To je těžký.I když USA vedli akci z pověření OSN,je dost pravděpodobné,že by se mu mohl někdo mstít.Vietnam byla tragédie vyvolaná komunisty Severního Vietnamu a prsty si v tom namočilo dost tehdy vyvolenejch včetně Rusáků.

dobrotka ( 1. května 2013 02:46 )

A proc z nej ukazali jenom jedno oko?

Zobrazit celou diskusi