Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Americké aerolinky povolí lidem mobily. Zavolají si ale jen přes Wi-Fi

Aerolinky ve Spojených státech by v budoucnu mohly umožňovat telefonování v letadle s použitím Wi-Fi.
Aerolinky ve Spojených státech by v budoucnu mohly umožňovat telefonování v letadle s použitím Wi-Fi.  (Autor: Profimedia)
Autor: bkr, ČTK - 
9. prosince 2016
14:20

Aerolinky ve Spojených státech by v budoucnu mohly umožňovat telefonování v letadle s použitím Wi-Fi, návrh ve čtvrtek představilo americké ministerstvo dopravy. Podmínkou je, že aerolinky o opatření informují klienty už při nákupu letenky.

Návrh je ale kontroverzní. Podle průzkumů leteckých společností totiž telefonáty některé pasažéry obtěžují a nepřejí si je. Prezidentka Asociace leteckých pasažérů Sara Nelsonová uvedla, že telefonování ohrožuje bezpečnost letového provozu, pasažérů i palubního personálu. Cokoli jiného než zákaz je podle ní „lehkomyslné“. Aerolinky si chtějí ponechat možnost, aby mohly samy rozhodnout, zda telefonování ve svých letadlech povolí, či nikoliv.

„Dlouho jsme měli za to, že tuto záležitost nemá regulovat ministerstvo dopravy. Domníváme se, že aerolinky by měly být samy schopny určit, jaké služby mohou s ohledem na bezpečnost na palubě nabídnout a rozhodovat se v zájmu jak pasažérů, tak personálu,“ uvedla mluvčí organizace Airlines for America Kathy Grannis Allenová.

Návrh může být během následujících 60 dní připomínkován a stále nechává úřadům otevřenou možnost zavést úplný zákaz telefonování. Nadále zůstanou zakázány telefonáty z mobilních telefonů, návrh se týká pouze hovorů přes připojení Wi-Fi.

Američané možná umožní v letadlech telefonování přes Wi-Fi. Američané možná umožní v letadlech telefonování přes Wi-Fi. | Profimedia

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi