Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jihokorejci chystají sesazení prezidentky. Čelí korupčnímu skandálu a vlně protestů

Autor: ČTK - 
8. prosince 2016
09:25

Jihokorejští poslanci ve čtvrtek začali projednávat sesazení prezidentky Pak Kun-hje, která čelí korupčnímu skandálu. Parlament odhlasoval, že se poslanci budou na svém plenárním zasedání takzvaným impeachmentem zabývat. Rozhodovat o něm budou pravděpodobně v pátek, neboť ze zákona tak musí učinit ve lhůtě 72 hodin.

Korupční skandál se týká hlavně prezidentčiny důvěrnice Čche Son-sil, která je podezřelá, že blízký vztah k hlavě státu zneužila k vlastnímu obohacení. O uplynulém víkendu demonstroval za odchod Pak Kun-hje přes milion Jihokorejců.

Choi Soon, obviněná důvěrnice jihokorejské prezidentky Choi Soon, obviněná důvěrnice jihokorejské prezidentky | ČTK, EPA, REUTERS

Pro sesazení prezidentky jsou třeba hlasy dvou třetin poslanců. Ve 300členné sněmovně mají opozice a nezávislí, kteří impeachment také chtějí, 172 hlasů. Podle agentury AP se zdá, že budou mít pro sesazení Pak Kun-hje dostatečnou podporu i od rebelů z vládních stran.

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje | CTK

Pokud poslanci v pátek sesazení podpoří, bude se jím zabývat ústavní soud, který během 180 dnů musí rozhodnout, zda prezidentský mandát Pak Kun-hje ukončí. Do verdiktu ústavních soudců by prezidentka měla pozastavený výkon funkce a její pravomoci by převzal premiér.

Zobrazit celou diskusi