Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřela 79 let pohřešovaná pilotka jako trosečník? Kostra na odlehlém ostrově by mohla být její

Autor: lm, ČTK - 
2. listopadu 2016
22:28

Letos uplynulo 79 let od jedné z největších záhad v novodobé historii lidstva. Průkopnice amerického letectví Amelie Earhart v roce 1937 zmizela při pokusu o oblet světa. Dosud se neví, co se jí stalo. Nové důkazy naznačují, že zemřela jako trosečník na odlehlém ostrově v Tichém oceánu.

Dosud neznámý osud průkopnice amerického letectví Amelie Earhart, která při pokusu o oblet světa zmizela v roce 1937 i s navigátorem Fredem Noonanem nad Tichým oceánem, bude možná po desetiletích tápání objasněn. 

Organizace TIGHAR, která se zabývá záchranou historických letounů, tvrdí, že odborníci s „vysokým stupněm jistoty vůbec poprvé identifikovali“ nalezenou část jejího letadla. Oním fragmentem, který byl nalezen na kiribatském atolu Nikumaroro, je hliníkový plát. Ten je prý totožný s tím, který byl v červnu 1937 na její stroj Lockheed L-10E Electra nainstalován na místo navigačního okénka v zadní části trupu.

Britský pilot Gerald Gallagher v roce 1940 na ostrově Nikumaroro objevil kosterní pozůstatky neznámé osoby. Původně ale úřady vyloučily, že by šlo o zmizelou pilotku, neboť doktor uvedl, že šlo o muže. Po přezkoumání záznamů z ohledání v roce 1998 ale odborníci dospěli k názoru, že šlo s největší pravděpodobností o vysokou bělošku. Zaznamenaná délka kostí by odpovídala proporcím pilotky, bohužel to ale nelze zcela potvrdit, protože se kosti během let ztratily.

Organizace TIGHAR hodlá v oblasti nadále pokračovat v pátrání po letadle zmizelé pilotky, které patrně stáhlo moře do hlubin. Amelia Earhart se do dějin letectví zapsala mimo jiné v roce 1928 jako vůbec první žena, která přeletěla Atlantský oceán.

Zobrazit celou diskusi