Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ankara šla „do vrtule“: Turecko povoluje sex s dětmi, hlásalo rakouské letiště

Autor: mb - 
15. srpna 2016
20:07

„Turecko povoluje sex s dětmi mladšími 15 let“ – takovou zprávu si mohli přečíst pasažéři vídeňského letiště. Ačkoliv šlo o novinový titulek listu Kronen Zeitung, Ankaru „incident“ natolik rozčílil, že si předvolala rakouského velvyslance. Zpráva následně z elektronické tabule na letišti ve Vídni zmizela.

 

„Rakouskému velvyslanci jsme sdělili naše znepokojení nad zprávou, která poškozuje image Turecka a záměrně dezinformuje veřejnost,“ stojí v prohlášení tureckého ministerstva zahraničí. Kvůli „zavádějící“ zprávě musel na kobereček rakouský velvyslanec v Turecku.

„Zaznamenali jsme tureckou reakci, ale toto je pro nás otázka svobody tisku,“ odbyl kritiku Ankary mluvčí rakouského ministerstva zahraničí Thomas Schnoell.

Ankaře vadil titulek „Turecko povoluje sex s dětmi mladšími 15 let“, rakouský list tak informoval o rozhodnutí tureckého soudu, který určil, že na sexuální styk s dětmi mladšími 15 let nebude automaticky pohlíženo jako na „sexuální zneužívání.“

Dle lidskoprávních organizací ale soud de facto legalizoval sex už s 12letými dětmi. Pokud totiž dítě s aktem „souhlasí“, násilník se vyhne trestu. „Nyní budou unášet děti, znásilní je a pak si je vezmou za ženy,“ rozčiluje se turecká bojovnice za práva žen Canan Güllü. Narážela tak na tureckou praxi, kdy se sexuální útočník vyhne trestu v případě, že si oběť vezme za ženu.

Rozhodnutí tureckého soudu odsoudila i předsedkyně turecké Asociace na ochranu týraných a zneužívaných dětí. „Tak zaprvé, dle mezinárodních konvencí je na každou osobu mladší 18 let pohlíženo jako na dítě. Nepřichází v úvahu, aby děti dávaly souhlas se sexuálním zneužíváním,“ říká profesorka Bahar Gokler.

Oponenti rozhodnutí turecké justice hodlají verdikt napadnout u Evropského soudu pro lidská práva. Novelizace má v platnost vstoupit v Turecku v lednu 2017.

Není to poprvé, co rakouský deník Kronen Zeitung „vytočil“ Ankaru. Před časem také nechal zobrazit na vídeňském letišti zprávu, která tvrdila, že „dovolenou v Turecku podpoříte Erdogana.“

Vztahy mezi Tureckem a Evropou po nepodařeném státním převratu značně ochladly. Zvláště Rakousko si nebere servítky v kritice Erdogana a jeho tvrdého postoje vůči pučistům. Rakouský ministr obrany Hans-Peter Doskozil (46) nazval Turecko „diktaturou“, turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu (48) na oplátku Rakousko označil za „hlavní město radikálního rasismu.“

hejhej ( 16. srpna 2016 16:29 )

barracuda.sro: Muslimové jsou primitivní, se středověkým, násilnickým chováním.

barracuda.sro ( 16. srpna 2016 06:20 )

Není se co divit ,když se modlí k největšímu pedofilovi,dobytku, zloději a vrahovi nějakýmu prorokovi Mohamedovi.Zvrácenost nic jinýho. Toto do Evropy nepatří!!!!!!!!!

hejpockej ( 16. srpna 2016 05:14 )

tak s touhle pakazi muslimskou mame bejt v jednom pytli? Neexistuje hodny muslim. Koran jasne pise, ze vsechny krestany musi Muslim nenavidet a zabijet.

kuniksicht ( 16. srpna 2016 00:55 )

tohle do evropske spolecnosti nepatri. do ***e s temi turky co chteji zrusit viza a vstoupit do evropske unie.

marie60 ( 15. srpna 2016 21:29 )

Pokud je to pravda, tak nechápu turky proč se čertí?!? S každým by se hned chtěli soudit.

Zobrazit celou diskusi