Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Putin chystá špionážní novinku: Z vesmíru dohlédne až do displeje mobilu

Autor: simao - 
4. srpna 2016
17:24

Má jít prý především o opatření v boji proti terorismu, respektive ve vojenské navigaci. Rusové chystají zcela nové družice typu Razdan, které mají posloužit i rozvědce a z vesmíru dohlédnout až na displeje mobilních telefonů, uvádí Kommersant.

Ruský kosmický program zažil letos na jaře ostudu - zpožděný start rakety Sojuz 2.1 z kosmodromu Vostočnyj, po kterém prezident Vladimir Putin rozdával tresty za „lajdáctví“. Nyní však Rusové doufají v lepší zítřky i výsledky.

Putinovi vývojáři se totiž zaměřili na projekt Razdan - zkonstruování a uvedení do provozu zcela nové a hypermoderní družice. Má jít přitom o výrazný technologický pokrok oproti současným družicím typu Persona.

Dohlédnout mají dokonce i na displeje mobilních telefonů. Persony dokážou z výšky 750 kilometrů rozlišit předměty o velikosti třicet centimetrů, Razdany však mají umět podstatně více, uvádí lidovky.cz.

Jednání o vytvoření unikátní družice, která se má stát od roku 2019 základem nového systému optické a elektronické rozvědky, již byla zahájena a probíhají prý v součinnosti s raketovým centrem Progress, které se nachází v ruském městě Samara..

Co všechno přesně mají družice umět a jaké budou jejich parametry, není jasné. Server arms.expo, specializující se na armádu, uvádí, že by Razdan měl představovat novou generaci vesmírných přístrojů, které budou disponovat speciálně chráněnými rádiovými kanály či zrcadlovými teleskopy o průměru přes dva metry.

Jedním z hlavních argumentů je probíhající boj Rusů s Islámský státem, do kterého se Putinova země vrhla samostatně a nezávisle na mezinárodní západní koalici. Zapojuje do něj i poznatky z družic Persona, Rusové však prý cítí potřebu detailnějších informací. 

Ruská armáda zahájila v rozmezí let 2008 až 2015 provoz celkem tří satelitů Persona. Dnes fungují pouze dva, o jeden Rusové přišli v roce 2008, když selhaly jeho elektronické součástky, uvádí Kommersant. 

Plány nyní jsou takové, že satelitní družice typu Razdan nahradí dnes již zastaralé Persony zcela do roku 2024. Vypuštění prvního Razdanu je plánováno na rok 2019 z kosmodromu Pleseck, další by měl přijít v roce 2022, třetí pak v roce 2024.

tgbg ( 4. srpna 2016 18:28 )

Putin je naprosto stejný jako býval Hitler. Taky si myslí, že mu bude patřit celý svět. Jenomže Áda dostal na záda!Putine.

Zobrazit celou diskusi