Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Potřebuji potrat, nechci nemocné dítě.“ Kvůli zice je víc nelegálních zákroků

Autor: bru/ČTK - 
23. června 2016
11:34

Obavy z viru zika způsobují, že v zemích Latinské Ameriky prudce přibývá žen, které žádají o potrat. S odvoláním na vědeckou studii o tom dnes informoval zpravodajský server BBC. Experti odhadují, že v Brazílii se počet žádostí o potrat alespoň zdvojnásobil, v dalších zemích vzrostl zhruba o třetinu.

Onemocnění virem zika, který přenášejí komáři, má obvykle mírný průběh, velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidský plod. Lékaři se domnívají, že může zapříčinit nedostatečný vývin mozku, takzvanou mikrocefalii. Spojován je také se vzácným Guillain-Barrého syndromem, který se projevuje obrnou svalstva.

Co je virus zika? Podívejte se na video:

Video  Vše o viru ZIKA: Horečka, vyrážka a deformace mozku dětí  - Tomáš Polák, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Potrat je v mnoha částech Latinské Ameriky nelegální, ženy se však obracejí na neoficiální poskytovatele těchto zákroků. Jedním z největších je organizace Women on Web, která radí ženám po internetu a poté jim dodá potratovou pilulku, píše BBC.

Experti analyzovali tisíce žádostí, které organizace Women on Web obdržela během pětiletého období, než panamerická zdravotnická organizace vydala 17. listopadu 2015 varování před virem zika. Odborníci na základě zmíněných údajů odhadli předpokládaný počet žádostí o potrat v době mezi 17. listopadem 2015 a 1. březnem 2016.

Z analýzy vyplývá, že v Brazílii a Ekvádoru vzrostl počet žádostí o interrupci více než dvojnásobně oproti předpokládané poptávce. V zemích, které nevyzvaly ženy k odkladu těhotenství kvůli viru zika, byl nárůst žádostí o potrat nižší, napsali vědci ve studii zveřejněné v publikaci New England Journal of Medicine.

Mám velké obavy, jsem ve druhém měsíci těhotenství a v mé zemi byl zjištěn virus zika. Nechci mít nemocné dítě. Prosím, nepřeji si pokračovat v těhotenství, protože je to velmi nebezpečné,“ napsala jedna Peruánka organizaci Women on Web.

Další žena z Venezuely uvedla: „Před čtyřmi dny jsem se nakazila virem zika. Miluji děti, ale myslím si, že není rozumné si nechat dítě, které bude trpět. Potřebuji potrat. Nevím, na koho se obrátit. Prosím, pomozte co nejrychleji.“

Současná epidemie viru zika trvá zhruba rok a nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno v Brazílii. Virus se rozšířil do téměř celé Jižní a Střední Ameriky. Zaznamenán byl v jednotlivých případech také na jiných kontinentech.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi